nieuws

Nieuwe elektrische meeneemtruck succes bij dealers

bouwbreed

apeldoorn ­ “De concurrentie heeft wel eens geprobeerd een elektrische meeneemtruck te bouwen, maar dat is ergens blijven steken. Manitou is erin geslaagd de TME15 te produceren, die anderhalve ton laadcapaciteit heeft bij een maximum hefhoogte van 3,30 meter. De machine is veilig, schoon en nagenoeg geluidloos en valt daardoor binnen het zogenoemde Piek­project”.

Joost van Benthem, de nieuwe regiomanager van Manitou Nederland, over de jongste loot aan de Manitou­boom: “Onze dealers zijn enthousiast, maar er zijn nog maar twee exemplaren in Nederland. Het tekent Manitou, dat het bedrijf met dit soort revolutionaire ontwikkelingen voorop loopt. Door de milieuaspecten kan degene die zo�n machine aanschaft, een flinke milieupremie tegemoet zien. In feite komt het erop neer, dat men het prijsverschil tussen een traditionele dieselaangedreven meeneemtruck en een schone elektrische van de overheid terugkrijgt”.

De meeneemtruck is 80 centimeter breed en dat is van belang in verband met de totale lengte van truck �plus aanhangsel�. Met een lengte van 3410 millimeter blijft de driewieler binnen de gebruikelijke breedte van de truck. Het eigen gewicht is, inclusief vorken, 2450 kilo.

Marktaandeel

“Ik denk niet, dat we nu meteen tientallen van die machientjes gaan verkopen”, zegt Van Benthem. “Maar ik verwacht wel binnen betrekkelijk korte tijd een behoorlijk marktaandeel in Nederland te veroveren”.

Van Benthem, afkomstig uit de wereld van de vorkheftrucks, is hard bezig de organisatie van Manitou in Nederland te stroomlijnen: “Het gaat goed, maar het kan altijd beter. We hebben momenteel acht uitstekende dealers en een reeks prima agridealers. We proberen door deelname aan beurzen, manifestaties en dergelijke onze naamsbekendheid verder te vergroten”.

Van Benthem heeft hoge verwachtingen van Manitou in Nederland in de (nabije) toekomst. Daarbij gokt hij op drie segmenten, de bouw, de landbouw en de industrie, met daarnaast de verhuurmarkt. “Vooral de verhuur groeit explosief. Het voordeel daarbij is, dat onze machines heel robuust zijn, op een lange levensduur gebouwd en een hoge restwaarde hebben. Ze zijn als het ware hufterproof en dat is in de verhuurmarkt beslist een pré”. Manitou produceert een grote verscheidenheid aan producten. Naast de nieuwe meeneemtruck zijn dat verreikers vast of roterend al dan niet met werkplatform, ruwterreinvorkheftrucks en hoogwerkers.

Van Benthem: “Het grote voordeel is, dat we daardoor niet afhankelijk zijn van één bedrijfstak. Nu het niet zo florissant gaat in de verkoop naar bouw en industrie, kunnen we omzet halen uit de landbouw en de verhuurmarkt. De markt van verreikers heeft nog een groeiend potentieel in de landbouw in het algemeen en de loonbedrijven in het bijzonder”.

Het bedrijf bezit meer dan eenderde van de Nederlandse markt voor verreikers. “Maar dat kan nog beter”, voorspelt Van Benthem. “Een goed voorbeeld is de kleinste Maniscopic, de driewielige telescooptruck Twisco. Deze compacte machine is 1,70 meter breed, weegt 2400 kilo en heeft een draaicirkel van maar 222 centimeter. We hebben nu door de enorme wendbaarheid nieuwe markten gevonden in bijvoorbeeld onderhoud van onder meer campingterreinen en tuincentra.”

Dat geeft volgens hem al aan dat de mogelijkheden voor machines nog lang niet is uitgeput.

�De verhuur van machines groeit explosief�

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels