nieuws

Midden­ en kleinbedrijf in Duitsland aast op pps

bouwbreed Premium

berlijn ­ Het Duitse midden­ en kleinbedrijf maakt zich sterk om publiek­private projecten te kunnen uitvoeren. De gisteren door bouwminister M. Stolpe gepresenteerde analyse van de pps­kansen wordt bejubeld als een buitenkans voor de kleinere bouwers.

“De publiek­private samenwerking is zeker niet alleen het grootbedrijf op het lijf geschreven. Integendeel zelfs. Wij zijn ervan overtuigd dat bij een juiste aanbestedingsvorm ook de middelgrote aannemers aan de realisatie van publieke projecten kunnen deelnemen”, aldus voorzitter A. Frauenrath van brancheorganisatie Deutsches Baugewerbe. “Consortia en allianties van de middelgrote bedrijven zijn als het ware voorbestemd. Het veelvoud aan mogelijke en noodzakelijke projecten kan een golf aan investeringen veroorzaken.”

Frauenrath ziet de analyse van minister Stolpe als het startschot voor publiek­private samenwerking op met name het niveau van deelstaten en gemeenten. “Hier ligt de grootste potentie in de utiliteitsbouw. Gezien de bar en boze infrastructuur, de chronisch gure kassen bij de overheid en met het oog op de immense hoeveelheid onvervulde bouwwensen, kan de toekomst alleen maar de publiek­private samenwerking zijn.”

Uit de analyse van Stolpe komt naar voren dat publiek­private samenwerking de efficiëntie met 10 tot 20 procent kan verbeteren. Het onderzoek stoelt op een groot aantal zowel Duitse als buitenlandse projecten.

“Centraal staat dat het bij pps niet alleen gaat om de bouw maar om de gehele levenscyclus van een bouwplan”, stelt minister Stolpe. “Vooral van belang is de fase van bedrijfsvoering. Daar ligt namelijk 70 tot 80 procent van de kosten. We hebben hier in Duitsland wat in te halen”.

Hoewel grote bouwers als Hochtief en Bilfinger Berger staan te trappelen om publiek­private samenwerking aan te gaan, hecht Züblin niet veel waarde aan het wondermiddel. Topman M. Nussbaumer van het concern, dat in Amsterdam meebouwt aan de Noord­Zuidlijn, denkt dat de Duitse bouwers veel te krap bij kas zitten om zich in pps­avonturen te storten.

Als groot nadeel ziet Nussbauer bovendien de noodzaak zich over een lange periode van zeg dertig jaar financieel te moeten vastleggen. In slechte tijden kan het geld niet vrijgemaakt worden om flexibel te reageren op de marktomstandigheden.

Reageer op dit artikel