nieuws

Methode Eco­landfill bindt vervuiling

bouwbreed

�t harde ­ Eco­landfill is een methode van het Oostenrijkse Ringconsult voor het immobiliseren van gevaarlijk afval. Leverancier Inventec uit �t Harde noemt het proces een nabootsing van de manier waarop de natuur in het verre verleden bijvoorbeeld koper, molybdeen en arsaenicum vastlegde. Bij dit geoctrooieerde procédé wordt het afval door en door vermengd met […]

�t harde ­ Eco­landfill is een methode van het Oostenrijkse Ringconsult voor het immobiliseren van gevaarlijk afval. Leverancier Inventec uit �t Harde noemt het proces een nabootsing van de manier waarop de natuur in het verre verleden bijvoorbeeld koper, molybdeen en arsaenicum vastlegde. Bij dit geoctrooieerde procédé wordt het afval door en door vermengd met fijn verdeelde kleisoorten en eventueel nog met kalk. Het eindproduct blijft plastisch waardoor het niet scheurt. Dat maakt het in de visie van de leverancier geschikt voor het afdichten of afdekken van bijvoorbeeld baanlichamen, geluidswallen en dijken.

Het heeft een hoog volumegewicht van 1,6 tot 1,8 ton per kubieke meter en de praktijk leert dat het volume van de afvalstort soms met een kwart vermindert. Het is volkomen waterdicht zodat het niet uitloogt. En omdat de klei opzwelt is het eindproduct zelfdichtend. Het materiaal kan onder meer de bovenkant van stortplaatsen afdichten en afval uit de categorie C3 bewerken tot het aan de normen van C2 voldoet. Eco­Landfill stopt ook de verspreiding van verontreinigingen in bijvooorbeeld bodems en baggerspecie.

Reageer op dit artikel