nieuws

Maatregelen VROM tegen uitvoer bouwafval

bouwbreed

Inmiddels heeft staatssecretaris Van Geel (VROM) al de mogelijkheden voor een exportheffing onderzocht. De resultaten verwacht hij deze maand. Regelmatig wordt afval uitgevoerd onder het mom dat in Duitsland betere sorteermethoden bestaan, terwijl een groot deel daar alsnog wordt gestort. Staatssecretaris Van Geel wil criteria opstellen ter beoordeling van aanvragen voor uitvoer van bouw­ en sloopafval. […]

Inmiddels heeft staatssecretaris Van Geel (VROM) al de mogelijkheden voor een exportheffing onderzocht. De resultaten verwacht hij deze maand. Regelmatig wordt afval uitgevoerd onder het mom dat in Duitsland betere sorteermethoden bestaan, terwijl een groot deel daar alsnog wordt gestort.

Staatssecretaris Van Geel wil criteria opstellen ter beoordeling van aanvragen voor uitvoer van bouw­ en sloopafval. Ook wordt bekeken of iets kan worden gedaan aan de stortbelasting.

De laatste heffing is de grootste oorzaak van de grotere uitvoer. Kamerlid Koopmans (CDA) heeft met eigen ogen gezien dat het geëxporteerde afval in Duitsland direct naar de stort gaat en dringt sindsdien bij de bewindsman aan op actie. Bedrijven ontlopen daarmee de stortbelasting in Nederland, die op 1 januari 2002 is verhoogd.

Tijdens de controles en bezoeken van de VROM­Inspectie vorig jaar is geconstateerd dat de verwerking in Duitsland niet altijd conform de verleende beschikkingen gebeurt.

Intussen heeft Afvalstoffenterminal Moerdijk bij de Raad van State een uitspraak gevraagd. Het bedrijf wil schoongemaakte grond naar Duitsland exporteren voor gebruik als ophogingsmateriaal. De grond voldoet wel aan het Duitse, maar niet aan het Nederlandse Bouwstoffenbesluit. Daarom werkt VROM niet mee aan de uitvoer.

Vandaag voert de Tweede Kamer overleg met de staatssecretaris over de export.

Reageer op dit artikel