nieuws

Maak bezwaar tegen naheffing btw

bouwbreed

amsterdam ­ Accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) raad alle bedrijven die een naheffing btw hebben gekregen op basis van een steekproef, bezwaar te maken. Aanleiding is de voor het Amsterdamse Hof gewonnen rechtszaak. Daarbij sprak de rechter uit dat de zogenoemde guldensteekproef voor de btw niet mag. De uitspraak kan de fiscus miljoenen aan inkomsten kosten. Het […]

amsterdam ­ Accountant PricewaterhouseCoopers (PwC) raad alle bedrijven die een naheffing btw hebben gekregen op basis van een steekproef, bezwaar te maken. Aanleiding is de voor het Amsterdamse Hof gewonnen rechtszaak. Daarbij sprak de rechter uit dat de zogenoemde guldensteekproef voor de btw niet mag.

De uitspraak kan de fiscus miljoenen aan inkomsten kosten. Het gaat om een zaak die was aangespannen door PwC naar aanleiding van een controle door de belastingdienst.

De fiscus berekende naheffing aan de hand van rekeningen gedurende een korte periode. Statistisch gaat de dienst er dan vanuit dat over een langere periode, soms wel vijf jaar, dezelfde fouten zijn gemaakt. Daardoor kan deze vorm van controle leiden tot veel te hoge aanslagen. De naheffing van de fiscus was in het geval van het accountantskantoor 7 miljoen gulden. De rechter bracht die terug tot 250.000 gulden.

Reden voor de rechter om deze uitspraak te doen is de zogenoemde neutraliteit van de btw. Deze belasting wordt uiteindelijk alleen door de eindgebruiker betaald. Door de steekproefcontrole wordt het bedrijven onmogelijk gemaakt de ten onrechte niet doorberekende btw alsnog op de eindgebruiker te verhalen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels