nieuws

Japanners domineren bouwwereld

bouwbreed Premium

new york ­ Precies de helft van s werelds tien grootste bouwbedrijven komt uit Japan. Bij elkaar opgeteld was het vijftal in 2002 goed voor een omzet van 46,6 miljard euro. Dat blijkt uit de top­225 van wereldwijd actieve bouwers van het Amerikaanse bouwblad Engineering News­Record (ENR).

De ranglijst wordt aangevoerd door het Franse Vinci dat zich met een omzet van 14,5 miljard euro �s werelds grootste bouwonderneming mag noemen. Het concern wordt op de hielen gezeten door landgenoot Bouygues. De onderneming uit het bij Parijs gelegen Saint­Quentin en Yvenlines realiseerde het afgelopen jaar een omzet van 13,3 miljard euro.

Samen zijn de Fransen goed voor een volume van zo�n 28 miljard euro, ruim 60 procent van de omzet die de Japanners het afgelopen jaar realiseerden. De grootste Japanner is het uit Tokyo afkomstige Kajima dat een omzet heeft van bijna 11 miljard euro. Het vanuit Osaka bestuurde Takenaka, dat een vestiging heeft in Amsterdam­Sloterdijk, bezet met een omzet van 7,2 miljard euro de tiende plaats.

De vooruitzichten voor de Japanse giganten zijn minder rooskleurig. Alle orderportefeuilles van de bouwers uit het Aziatische land zijn kleiner dan de omzet die het afgelopen jaar werd gerealiseerd. Bij elkaar opgeteld hebben de ondernemingen nog voor 42,3 miljard euro werk achter de hand, bijna tien procent minder dan de in 2002 gerealiseerde omzet. In de door Aziaten en Europeanen gedomineerde toptien komt slechts één Amerikaan voor. Bechtel is goed voor een omzetvolume van 8,5 miljard euro. De Californische onderneming werd dit jaar op slag wereldberoemd toen het een miljoenencontract binnensleepte voor de wederopbouw van het door oorlog verwoeste Irak.

Na de Fransen, die de lijst op de eerste en tweede plaats aanvoeren, staat het Zweedse Skanska met een omzet van 12,2 miljard euro op de derde plaats. De laagst genoteerde Europeaan van de toptien is Hochtief, vooral bekend als grootaandeelhouder van Ballast Nedam. Het uit het Duitse Ruhrgebied afkomstige concern is volgens de rekenmeesters van ENR goed voor een omzet van 10,5 miljard euro.

De Koninklijke BAM Groep is de hoogst genoteerde Nederlander op de ranglijst. Dit jaar belandt de grootste bouwer van de lage landen met een omzet van zo�n 3 miljard euro op plaats 34 van de wereldranglijst.

Reageer op dit artikel