nieuws

Inspectie besteedt meer aandacht aan spooronderhoud

bouwbreed Premium

den haag – De Inspectie van Verkeer en Waterstaat gaat de afname van de kwaliteit van infrastructuur beter controleren. De onderhoudstoestand van het spoor krijgt komend jaar extra aandacht. De baanvakken waar gevaarlijke stoffen door komen, krijgen voorrang.

Dat schrijft de inspectie in haar jaarwerkplan 2004. Volgend jaar wil de organisatie het toezicht aanscherpen. Voor het spooronderhoud kijkt de inspectie naar het veiligheidsmanagement van Prorail, het voormalige Railinfrabeheer. Het spooronderhoud schuift omhoog op de agenda door het toenemende aantal meldingen van het falende infrastructuur. Enkele voorkomende gebreken zijn spoorstaafbreuken, knikken in het spoor, baanverzakkingen en kapotte wissels. De extra aandacht is te wijten aan de toename in het aantal klachten, dat al tien jaar aanhoudt.

De controles op de Betuweroute en de HSL-Zuid staan niet in het jaarwerkplan. De Inspectie heeft met de projectorganisaties van de twee megaprojecten aparte afspraken gemaakt over het toezicht en de controle. Naar verwachting levert dat wel meer werk op, zo staat in het jaarwerkplan.

De inspectie neemt het werken aan het spoor en de risicobeperking daarvan onder de loep. De veiligheid van baanwerkers stond vorig jaar al als aandachtspunt in het jaarwerkplan. Volgend jaar krijgt dat in samenwerking met de Arbeidsinspectie een vervolg. Het aantal ongelukken daalt, maar is nog niet op het gewenste niveau.

Reageer op dit artikel