nieuws

IJburg vertraagd door teveel aan plannen

bouwbreed Premium

Wel wil de gemeente eerder duizend woningen bouwen op het Zeeburgereiland, het gebied tussen IJburg en de bestaande bebouwing van het Oostelijk Havengebied. De verschuivingen in het toekomstige bouwprogramma zijn onderdeel van een nieuwe prioriteitsstelling. Dit voorjaar al constateerde het college van burgemeester en wethouders dat Amsterdam te veel bouwplannen in ontwikkeling heeft. De voorgenomen […]

Wel wil de gemeente eerder duizend woningen bouwen op het Zeeburgereiland, het gebied tussen IJburg en de bestaande bebouwing van het Oostelijk Havengebied.

De verschuivingen in het toekomstige bouwprogramma zijn onderdeel van een nieuwe prioriteitsstelling. Dit voorjaar al constateerde het college van burgemeester en wethouders dat Amsterdam te veel bouwplannen in ontwikkeling heeft. De voorgenomen bouw van achttienduizend woningen, ongeveer eenderde deel van alle woningbouwplannen, en de ontwikkeling van 740.000 vierkante meter kantoren wordt uitgesteld. Met de voorgenomen uitbreiding van Amsterdam-Noord wordt eveneens minder haast gemaakt.

De gemeente concentreert zich op de ontwikkeling van het Shell-terrein aan de noordelijke IJ-oever: 1200 woningen en 13.000 vierkante meter kantoren. De komende zeven jaar zal er geen sprake zijn van bebouwing van het NDSM-terrein. In het centrumgebied Buikslotermeerplein wordt de woningbouwproductie gehalveerd naar 1800 woningen.

Verder spreekt het college van een belangrijke vertraging in de vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden. Vooral in stadsdelen Geuzenveld, Osdorp en in de omgeving van station Lelylaan komen de eerstvolgende jaren slechts vierduizend nieuwe woningen, de helft van het eerder voorgenomen woningbouwprogramma.

Reageer op dit artikel