nieuws

Huisvestingsproblemen rechtspraak

bouwbreed

den haag ­ De gerechtshoven kampen met grote huisvestingsproblemen. In de eigen begroting voor 2004 luidt de Raad voor de rechtspraak de noodklok. Komend jaar is al een tekort te zien van 4,4 miljoen euro. Zonder ingrijpen loopt dat jaarlijks op tot een structureel tekort van 14,6 miljoen euro vanaf 2006. Een groot deel van […]

den haag ­ De gerechtshoven kampen met grote huisvestingsproblemen. In de eigen begroting voor 2004 luidt de Raad voor de rechtspraak de noodklok. Komend jaar is al een tekort te zien van 4,4 miljoen euro. Zonder ingrijpen loopt dat jaarlijks op tot een structureel tekort van 14,6 miljoen euro vanaf 2006.

Een groot deel van het tekort heeft te maken met extra beveiliging. Enkele incidenten, waaronder een gijzeling met dodelijke afloop, hebben aangetoond dat de gerechten niet veilig zijn. Vanaf volgend jaar worden extra maatregelen met voorrang ingevoerd.

De Raad is ook een onderzoek begonnen naar de samenstelling van zijn vastgoedportefeuille. Daarbij is gelet op het aantal werkplekken, de opbouw van het gebouw en de locaties die de huurprijzen, maar ook de bereikbaarheid bepalen. In 2006 moet deze analyse voltooid zijn.

Met onmiddellijke ingang is het bouwprogramma vertraagd, alleen de meest schrijnende gevallen worden aangepakt. “Andere knelpunten blijven de komende jaren nog bestaan. Knelpunten die een negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering, maar ook op de dienstverlening in termen van toegankelijkheid, beveiliging en voorzieningen”, schrijft de Raad.

Reageer op dit artikel