nieuws

Hof laakt eisen voor aftrek rente vennootschapsbelasting

bouwbreed

luxemburg – De Nederlandse belastingdienst heeft een nederlaag geleden bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Volgens het Hof zijn de voorwaarden voor renteaftrek bij de vennootschapsbelasting in strijd met Europese wetgeving.

Het arrest betekent een tegenvaller voor de schatkist van 1,6 miljard euro. Nederlandse bedrijven mogen van de fiscus alleen rente aftrekken voor dochterbedrijven in Nederland. Maar volgens het Hof moet die aftrek ook gelden voor dochters elders in de Europese Unie. Anders wordt de vrijheid van vestiging gehinderd.

De zaak was aangespannen door het uitlatenbedrijf Bosal. De onderneming had elders in Europa overnames gedaan en daarvoor geld geleend. Het bedrijf eiste aftrek van de rentelasten. De strijd met de fiscus ging door tot de Hoge Raad, die advies vroeg aan het Hof in Luxemburg. Advocaat F. de Hosson van Bosal spreekt van een grote overwinning.

Het ministerie van Financiën noemt het arrest teleurstellend maar verwacht. Omdat andere bedrijven zich kunnen beroepen op de uitspraak en soms met terugwerkende kracht geld kunnen terugvragen, loopt de schade voor de schatkist op tot 1,6 miljard euro. Volgens Financiën is dat bedrag dit jaar reeds ingeboekt op de begroting.

Vandaag komt staatssecretaris Wijn van Financiën met voorstellen voor reparatiewetgeving naar de ministerraad. Zonder aanpassing van de wet kost het Hof-arrest de schatkist jaarlijks bijna een miljard euro. Bedoeling is dat de reparatie nog dit jaar wordt aangenomen, zodat de schade beperkt blijft.

Reageer op dit artikel