nieuws

Historische daling winst bij Heijmans

bouwbreed

Dat heeft bestuursvoorzitter G. Hoefsloot van Heijmans gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Amsterdam bekendgemaakt. Eerder dit jaar ging Heijmans er nog van uit dat de winst zou uitkomen op 87,6 miljoen euro, evenveel als in 2002. Door “gewijzigde economische omstandigheden, politieke instabiliteit en reorganisaties” verwacht Hoefsloot nu een winst van 75 miljoen […]

Dat heeft bestuursvoorzitter G. Hoefsloot van Heijmans gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers in Amsterdam bekendgemaakt.

Eerder dit jaar ging Heijmans er nog van uit dat de winst zou uitkomen op 87,6 miljoen euro, evenveel als in 2002. Door “gewijzigde economische omstandigheden, politieke instabiliteit en reorganisaties” verwacht Hoefsloot nu een winst van 75 miljoen euro, 14 procent minder dan vorig jaar.

In de afgelopen tien jaar kende Heijmans louter voorspoed. Gemiddeld steeg de winst jaarlijks met 22 procent. De laatste keer dat de Brabanders een winstdaling noteerden, was in de jaren zeventig, ten tijde van de oliecrisis.

Om het tij te doen keren neemt Heijmans een groot aantal maatregelen. Het concern verlaat de jarenlange gewoonte te streven naar meer omzet en gaat zich richten op margeverbetering. Gevolg is dat Heijmans bij het vergaren van opdrachten selectiever te werk zal gaan. Bovendien legt de bouwer, die groot werd door vele kleinere branchegenoten op te kopen, de overnamemachine praktisch stil.

Hoefsloot: “Margeverbetering willen we voorts bereiken door voorwaartse en achterwaartse integratie. Dus meer ontwerpen en ontwikkelen en meer bouwkundig en installatietechnisch onderhoud.”

Heijmans gaat ook verder met saneren. Bedrijfsonderdeel Nehobo, producent van prefab betonproducten met een omzet van 10 miljoen euro, wordt gesloten. Daarbij gaan zeventig arbeidsplaatsen verloren. Eerder werd al bekend dat voor de staalbouwactiviteiten geen plaats meer is binnen het concern en werden bij de wegenbouwdivisie ruim tweehonderd banen geschrapt.

De totale voorziening die Heijmans treft voor de reorganisties bedraagt 11 miljoen euro. Nog eens 9 miljoen euro wordt gereserveerd om de leegstand van commercieel vastgoed uit te kunnen zingen. Heijmans heeft verspreid over Nederland in totaal 62.000 vierkante meter onverkocht onroerend goed in eigendom. Hoefsloot: “Die 9 miljoen extra is nodig om een buffer voor anderhalf jaar te creeren. Je hebt toch leegstandskosten zoals rente.”

Heijmans boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 1,16 miljard euro, 8,8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde, met 26 procent naar 25 miljoen euro. De orderportefeuille bedraagt 2,4 miljard euro. “Daarom zien wij de toekomst toch positief in. Maar net als bij een sporter moeten we voorkomen dat we blessures oplopen. Daarom nemen we maatregelen. We bereiden ons zeg maar voor op een nieuw kampioenschap”, aldus Hoefsloot.

Reageer op dit artikel