nieuws

Het kan nog heel Anders

bouwbreed

De Zaanse grootgrutter Anders Moberg heeft een mooie stap gezet. Na kritiek van ook grote beleggers als ABP, PGGM en het pensioenfonds voor de grootmetaal heeft de man van 10 miljoen zijn beloning aangepast. Niet dat hij nu minder kan toucheren, maar hij zal er harder voor moeten werken, en dat is voor zo�n bedrag […]

De Zaanse grootgrutter Anders Moberg heeft een mooie stap gezet. Na kritiek van ook grote beleggers als ABP, PGGM en het pensioenfonds voor de grootmetaal heeft de man van 10 miljoen zijn beloning aangepast.

Niet dat hij nu minder kan toucheren, maar hij zal er harder voor moeten werken, en dat is voor zo�n bedrag niet meer dan terecht. En toch blijft hij een kruidenier.

Afgelopen week werd bekend dat de Franse mediagigant Vivendi Universal voormalig bestuursvoorzitter Jean­Marie Messier 20,5 miljoen euro oprotpremie moet uitbetalen. De ondernemer heeft het voormalige nutsbedrijf omgevormd tot mondiaal mediaconglomeraat. De miljardenschuld die hij daarbij opbouwde bracht het bedrijf wel naar de rand van de afgrond.

Maar ook hij is nog maar een kruideniertje vergeleken bij de voorzitter van de effectenbeurs in New York, Dick Grasso. Die heeft al het geld dat hij de komende jaren tegoed heeft aan onder meer pensioenrechten en spaarrekeningen in één keer laten uitbetalen. De lieve somma van bijna 140 miljoen dollar. Met een groots gebaar zag hij af van 48 miljoen die hij ook nog tegoed had. Onder druk van de publieke verontwaardiging stapte hij afgelopen week op. Maar ach, wie hoeft nog te werken met zo�n banksaldo.

En de Nederlandse politici maar ruzie maken over 1,50 euro eigen bijdrage voor medicijnen. Logisch aan de ene kant omdat dit vooral mensen treft die chronisch aan de medicijnen zitten en die hebben het meestal niet zo breed. Aan de andere kant bizar, ziende hoeveel maatschappelijke kosten dit kabinet veroorzaakt met de draconische bezuinigingsmaatregelen.

Neem alleen al de vut­ en prepensioenideeën. In 1999 nog werd een convenant gesloten om het via het omslagstelstel gefinancierde vut­systeem om te bouwen naar prepensioen waarvoor iedereen zelf spaart. De inkt is weliswaar droog maar het nu overboord gooien van de regelingen komt de betrouwbaarheid van politici niet ten goede. Bovendien kan een kind nog op zijn vingers natellen dat de vakbonden er alles aan zullen doen om de verslechteringen te repareren. Per saldo schiet Nederland er dus niets mee op, sterker, worden de loonkosten alleen maar verder opgestuwd, iets waar dit kabinet terecht huiverig voor is.

De beleggers trekken zich er niets van aan. Die geloven het zo langzamerhand wel met de politiek. Zij gaan ervan uit dat bedrijven de politiek wel overleven. Het gevolg is een gestaag stijgende AEX afgelopen week. Dit zal mede gevoed zijn door de steeds optimistischer geluiden in de wereld. Weliswaar wordt de Europese economie nog steeds laag ingeschat, maar de VS lijkt weer op weg booming te worden.

Wat de bedrijven betreft sprong BAM er uit met de door de publiciteit afgedwongen aankondiging dat wordt gesproken over een fusie Ballast HAM Dredging en het half zo grote Van Oord ACZ. Het aandeel BAM, dat toch al sinds enige tijd rustig richting 20 euro koerste, sprong er donderdag overheen. Kennelijk zien de beleggers het wel zitten.

De overige bouwaandelen moesten het als gebruikelijk doen met heel weinig. Ook zij zullen het kennelijk anders moeten gaan doen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels