nieuws

Herstelvergunning voor ongewapend bejaardenhuis

bouwbreed

hellevoetsluis – Pas rond kerst kunnen de bewoners terugkeren naar bejaardencomplex Jan Evertsenstaete in Hellevoetsluis. Deze week wordt vermoedelijk de vergunning afgegeven voor de ingrijpende verbouwing van het complex waarin de bovenwapening van de breedplaatvloeren was vergeten.

Begin juli werden 48 appartementen van het seniorencomplex in allerijl ontruimd. Dat gebeurde nadat eindelijk de oorzaak was ontdekt van de gevelproblemen die jarenlang zonder succes waren bestreden. De oorzaak van de scheurvorming in de gevel lag namelijk in de betonconstructie, ontdekte constructeur F. Voskuijl uit Giessen, die door BDA was ingeschakeld. Nauwgezette studie van het gemeentelijk bouwdossier leerde hem dat de bovenwapening in een aantal breedplaatvloeren ontbrak. De fout was gemaakt bij toeleverancier Dycore waar de basiswapening apart werd ingevoerd in de software waarmee de extra wapening ter hoogte van de steunpunten werd berekend. Op de technische tekening werd die basiswapening vervolgens vergeten.

Volgens een woordvoerder van eigenaar MaasDelta van het complex ziet het ernaar uit dat de gemeente deze week de vergunning voor het herstelplan afgeeft. Aangezien de aannemer zo�n tien weken denkt nodig te hebben voor het herstel, kunnen de bewoners pas tegen kerst terugkeren. De meesten van hen hebben er dan bijna een half jaar opzitten in een nabijgelegen vakantiepark.

Voor de gemeente Hellevoetsluis heeft TNO Bouw zich over het herstelplan gebogen. Aannemer Van Wijnen, Dycore en hoofdconstructeur IOB stelden voor de vloeren met opgelijmde koolstofwapening te versterken. een aanpak die de goedkeuring kon wegdragen van Voskuijl. Bij de galerijen komen in het verlengde van de bouwmuren extra stalen kolommen om de krachten op te vangen.

Reageer op dit artikel