nieuws

Hermitage in Amsterdam opent volgend voorjaar

bouwbreed Premium

AMSTERDAM ­ Het museum Hermitage Amsterdam krijgt geleidelijk gestalte. Aannemingsbedrijf Jurriëns is begonnen met de renovatie van Gebouw Neerlandia. Vanaf begin 2004 zullen daar de eerste exposities worden georganiseerd uit de rijke collectie van de Hermitage in Sint­Petersburg.

Gebouw Neerlandia ondergaat een ware gedaanteverwisseling. Architect Hubert­Jan Henket heeft het negentiende­eeuwse gebouw aan de Nieuwe Herengracht volledig gestript. Het pand is ontdaan van zijn vele kleine kamertjes. Vervolgens wordt over vier verdiepingen ruimte gecreëerd voor zes expositieruimten van gemiddeld 10 bij 10 meter, een ontvangsthal, een museumwinkel en een coffeeshop. Op zolder komt een groot educatief atelier voor kinderen. Het gebouw krijgt een modern museuminterieur. Vormgever Wim Crouwel adviseert over het ontwerp. Het budget voor de renovatie van Neerlandia bedraagt 4 miljoen euro.

Neerlandia vormt de eerste fase van een veel groter museum. Eind 2007 moet ook Gebouw Amstelhof in gebruik worden genomen voor Hermitage Amsterdam. De totale tentoonstellingsruimte zal dan groeien naar 4000 vierkante meter. Amstelhof is nu nog in bedrijf als verpleeghuis. Vanwege de verouderde accommodatie verhuizen de bewoners naar een nieuwbouwcomplex.

Reageer op dit artikel