nieuws

Heijmans blijft strijden tegen boetes kartelpolitie

bouwbreed

De aannemer kreeg de geldstraffen omdat het concern vorig jaar weigerde drie medewerkers te laten horen door de kartelpolitie. De NMa wilde toen het drietal aan de tand voelen over mogelijke verboden gedragingen bij de aanbesteding van de Noord­Zuidlijn in Amsterdam. Aanleiding vormde een email die de gemeente Amsterdam per ongeluk van Heijmans ontving en […]

De aannemer kreeg de geldstraffen omdat het concern vorig jaar weigerde drie medewerkers te laten horen door de kartelpolitie. De NMa wilde toen het drietal aan de tand voelen over mogelijke verboden gedragingen bij de aanbesteding van de Noord­Zuidlijn in Amsterdam. Aanleiding vormde een email die de gemeente Amsterdam per ongeluk van Heijmans ontving en waarin de bouwer partner Soletanche werd afgeraden met andere bedrijven in zee te gaan.

Heijmans weigerde daarop de betreffende werknemers te laten horen. In plaats daarvan schoof het Rosmalense bouwbedrijf de woordvoerder naar voren, die alle vragen zou kunnen beantwoorden. De NMa vatte dat op als een weigering mee te werken aan het onderzoek van de kartelwaakhond en legde Heijmans driemaal de maximale boete van 4500 euro op.

De Brabanders tekenden bezwaar aan, maar dat werd door de NMa onlangs ongegrond verklaard. De kartelautoriteit vindt ook niet dat Heijmans in aanmerking komt voor een lagere boete, ook al verleent de bouwer bij andere onderzoeken inmiddels keurig zijn medewerking.

“Het definitieve besluit is nog niet genomen, maar het is vrijwel zeker dat we beroep aantekenen”, laat woordvoerder F. van Lith van Heijmans weten. Volgens hem heeft de NMa naar een te zwaar middel gegrepen door medewerkers te willen verhoren. Inzage in stukken zou voldoende zijn geweest om de benodigde informatie te verkrijgen.

De Rotterdamse rechtbank bepaalde vorige maand in een andere zaak dat ondernemingen verplicht zijn hun werknemers aan verhoren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit te onderwerpen, als de kartelwaakhond daarom vraagt. Voorwaarden is wel dat de personen daadwerkelijk betrokken waren bij de gedragingen waarop het onderzoek van de NMa zich richt.

Heijmans denkt niettemin de rechter van zijn gelijk te kunnen overtuigen, aldus Van Lith.

Reageer op dit artikel