nieuws

Groene trekbrug over de snelweg in Franeker

bouwbreed

Het ontwerp van de brug van architect Rein Hofstra uit Grou is gebaseerd op de eerste Slachtebrug die in 2000 werd gebouwd. “Het verschil is echter dat de eerste brug een w-vorm heeft en de nieuw te bouwen brug een m-vorm krijgt. Het is dus een trekbrug”, legt architect Rein Hofstra uit. De eerste brug […]

Het ontwerp van de brug van architect Rein Hofstra uit Grou is gebaseerd op de eerste Slachtebrug die in 2000 werd gebouwd. “Het verschil is echter dat de eerste brug een w-vorm heeft en de nieuw te bouwen brug een m-vorm krijgt. Het is dus een trekbrug”, legt architect Rein Hofstra uit.

De eerste brug werd gebouwd voordat de eerste Slachtemarathon werd gehouden. De tweede brug moet op 12 juni 2004 klaar zijn want dan vindt de tweede marathon plaats.

De voetgangersbrug krijgt geen steunpunt in de middenberm. “Door de stalen portalen die naar de weg toe leunen is de afstand over de weg verkleind en een extra steunpunt niet nodig”, vertelt Hofstra.

De keuze voor een groen wegdek was volgens de architect logisch. “De Slachtedijk is deels verhard en deels groen. Het gedeelte waar de brug deel van uit maakt, is groen. We wilden dit niet met een wegdek van asfalt onderbreken en hebben daarom voor gras gekozen.” De kosten van de brug bedragen 500.000 euro en wordt gebouwd door Ballast Nedam.

Volgens het rooster wordt volgend jaar begonnen met de bouw.

Reageer op dit artikel