nieuws

Goede modellenmaker is dubbel kunstenaar

bouwbreed

tilburg ­ Eigenlijk was het de bedoeling dat Tilburger Joseph van Nieuwenhove (59) ooit de snoep­ en chocoladehandel van zijn vader zou overnemen. Het liep anders. Zijn hart lag meer bij het hout, dan bij het snoepgoed.

“Mijn bedje was gespreid, maar ik ben vergeten erin te stappen.” Vandaag is hij precies veertig jaar in dienst bij Timmerfabriek Mutsaers in Tilburg, waar hij houten mallen maakt voor de betonindustrie.

Het is mooi ambachtelijk werk en ook afwisselend, vindt Van Nieuwenhove. Hij heeft het vak vooral in de praktijk geleerd, want het ontbreekt nog steeds aan een goede opleiding. Door die vakliefde heeft hij het veertig jaar volgehouden bij hetzelfde bedrijf, al vielen de laatste tien jaar hem zwaar.

Frans Mutsaers, die de timmerfabriek een lange periode heeft geleid, had duidelijk meer affiniteit met het bedrijf dan zijn zoon Jacques, vindt Van Nieuwenhove: “De eerste dertig jaar heb ik met veel plezier gewerkt, maar de vorige eigenaar heeft er geen dubbeltje in geïnvesteerd.”

De timmerfabriek is daardoor de laatste jaren verouderd. Maar er gloort hoop. In april is de fabriek overgenomen. De nieuwe eigenaar Maurice van Zoggel wil het bedrijf met de zeven personeelsleden nieuw leven inblazen door het te moderniseren en uit te breiden. Werk is er volgens hem genoeg. Vooral voor bijzondere klussen weten opdrachtgevers de timmerfabriek te vinden. Zo heeft Van Nieuwenhove bijvoorbeeld weken gewerkt aan mallen voor twee zwart granito zitbanken, ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben, die voor het begin september geopende nieuwe kantoor van de Unie van Waterschappen in Den Haag staan.

Van Nieuwenhove is er trots op, al vindt hij het weleens jammer dat een modellenmaker maar weinig krediet krijgt voor zijn werk. “De ontwerper heeft het kunstig getekend, maar ik ben dubbel kunstenaar als ik kan uitvoeren wat op de tekening staat.”

Aan het einde van dit jaar stopt Van Nieuwenhove met werken. Definitief zal het afscheid waarschijnlijk niet zijn, want Van Zoggel wil graag nog eens een beroep doen op de vakkennis van Van Nieuwenhove.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels