nieuws

Geïllumineerde afwatering in Vlaardingen

bouwbreed

Het bedrijf uit Barendrecht leverde eerder geïllumineerde afwateringen voor de Leidsestraat en de Regulierbreestraat in Amsterdam. Dergelijke projecten slagen alleen als de architect of raadgevende ingenieur nauw samenwerkt met de leverancier. Die moet op zijn beurt weer nauw samenwerken met de fabrikant omdat die een standaardproduct moet aanpassen aan het ontwerp. In het geval van […]

Het bedrijf uit Barendrecht leverde eerder geïllumineerde afwateringen voor de Leidsestraat en de Regulierbreestraat in Amsterdam. Dergelijke projecten slagen alleen als de architect of raadgevende ingenieur nauw samenwerkt met de leverancier. Die moet op zijn beurt weer nauw samenwerken met de fabrikant omdat die een standaardproduct moet aanpassen aan het ontwerp.

In het geval van de afwateringen voorkomt vroegtijdig overleg met ontwerpers ook dat opdrachtgevers soms een te licht uitgevoerde goot kiezen voor bijvoorbeeld winkelgebieden.

Niet zelden gaan opdrachtgevers ervan uit dat daar vooral voetgangers komen en een beperkt aantal bestelwagens.

De praktijk leert echter dat winkelketens hun filialen doorgaans per zware oplegger bevoorraden. Zo�n combinatie kan funest uitpakken voor de bestrating en de afwatering.

ODS betrekt de roosterafvoergoten van het Zwitserse Poly Bauelemente en importeert sinds 1992 de Polydrain afwateringen voor Nederland. Kenmerkend aan deze goot zijn de kunststof clips die het gietijzeren rooster aan de goot bevestigen. Voor het onderhoud wordt het rooster met een soort koevoet gelicht. Zonder dat gereedschap komt het rooster niet los.

De goot is gemaakt uit polymeerbeton, een mengsel van vier fracties kwartszand en polyesterhars. Anders dan �gewoon� beton heeft dit materiaal een ondoordringbare en capillaire structuur. Aan de gladde wanden hecht nauwelijks vuil wat op onderhoudskosten spaart.

De fabrikant produceert voor de Nederlandse markt specifieke producten zoals het verzwaarde type AP.

Anders dan het standaard Monoguss­model hoeft deze uitvoering niet rondom in beton te staan. Het systeem is inmiddels toegepast in Werkendam. Omdat de Nederlandse stads­ en dorpscentra een gemengde riolering hebben worden de zandvangputten voorzien van een stankslot.

Ontwerpers kiezen ook vaak voor afwateringen in de vorm van een metalen sleuf die als het ware door de bestrating snijdt. Van deze zogeheten Poly Metal wordt momenteel in Hengelo zo�n 6 kilometer aangelegd en in Enschede ruim 4,5 kilometer. Dit systeem heeft het voordeel dat er ook strakke gebogen lijnen mee kunnen worden gemaakt. De leverancier toogt en last de strips in de eigen werkplaats. De twee bovenkanten van de sleuf kunnen met een luxer metaal worden afgedekt.

De afwaterende sleuf ontstaat uit een constructie uit hoeklijnen (centrisch) of uit een hoeklijn met een strip (excentrisch). In de sleufopening zitten afstandhouders. De hoogte van de hoeklijnen moet overeenkomen met de hoogte van de verharding.

Veel aandacht vergt ook het verband waarin de verharding wordt gelegd. Vaak is een strekse laag direct langs de goot nodig. Een afschot van minstens 1,5 procent in de verharding naar de goot houdt de afwatering optimaal. Evenals de goot moet ook de bestrating goed worden gefundeerd. Daarmee blijft het afschot en dus de afwatering behouden.

Uit het Poly Metal­systeem maakte ODS in Weert een afwatering rond een bestaande fontein. De ontwerper bedacht een fontein die een dikke waterstraal in een boog in een afvoer spoot. In de praktijk bleek die straal erg gevoelig voor wind en kwam regelmatig buiten de afvoer terecht. Een extra afwatering met dezelfde contouren als de fontein voert nu het verwaaide water af.

ODS geeft met dit voorbeeld aan dat het ook veel werk maakt van afwateringsadviezen en specifieke oplossingen kan bedenken en realiseren.

Het Weertse project illustreert waarom opdrachtgevers voor lijnafwatering kunnen kiezen. Het werk draagt bij aan de vernieuwing van het centrum.

De gemeente wil daarmee de inwoners verleiden hun geld bij de plaatselijke winkeliers uit te geven en niet in het nabij gelegen Roermond dat eerder het centrum vernieuwde en zo een aantrekkelijk winkelgebied wist te scheppen.

Voorschrijvende partijen moeten meewerken

Reageer op dit artikel