nieuws

FNV Bouw wil reparatie kabinetsbeleid

bouwbreed Premium

houten ­ FNV Bouw zal in de cao­onderhandelingen zijn uiterste best doen het kabinetsbeleid te repareren. Deze toezegging deed vice­voorzitter J. Kerstens tijdens een bijeenkomst met bouwvakkers in Houten.

Op de nieuwbouwlocatie De Hoon in Houten wordt nog volop gebouwd. Gebroederlijk naast elkaar zitten werknemers van Dura Vermeer, BAM, Trebbe en Kwekel in de schaftkeet. Kerstens legt uit wat het kabinet op sociaal gebied voor plannen heeft.

De verslechtering van de ww en de wao, zaken waar een bouwvakker mee te maken kan krijgen, passeren de revue. De referte­eis in de ww bijvoorbeeld dreigt behalve jongeren die korter dan vijf jaar in de bouw zitten, vooral diegenen die met seizoenswerkloosheid zitten te treffen. Wegenbouwers en schilders dus. De plannen met betrekking tot de ziektekosten, stijgende premies voor minder voorzieningen en eigen bijdragen, treft iedereen. Evenals de verlaging van de belastingvrije kilometervergoeding. Alles bij elkaar kan het de werknemers honderden euro�s per jaar kosten.

Kerstens memoreert dat de sociale partners op 14 oktober met het kabinet gaat praten. Hoop op een goede afloop heeft hij niet. Maar hij roept de mannen op te helpen druk te zetten om een ander beleid te krijgen. “Lukt het niet”, zo belooft hij, “dan zullen we zeker proberen in de cao­onderhandelingen zaken te regelen.”

Gemakkelijk zal dat niet worden, beseft hij. In de eerste plaats gaat het economisch niet goed, waardoor de bereidheid van werkgevers om iets te doen, bepaald niet groot zal zijn. Nog belangrijker is het kabinetsplan om bovenwettelijke aanvullingen aan te pakken. Zo is er het idee om aanvullingen op de wao of ww te korten op de uitkering. “Daar schieten we dus niets mee op”, houdt hij zijn gehoor voor. Hoe er kan worden gerepareerd, moet dus nog even goed worden bekeken.

In elk geval is zijn inzet wel om de prijscompensatie boven water te houden. En dat, zo vertelt hij, is al moeilijk genoeg waar de werkgevers de nullijn meer dan genoeg vinden. “Als je alles bij elkaar optelt, dan voel je wel dat het volgend jaar geen feest zal worden”, vat hij samen.

De bereidheid van de aanwezige bouwvakkers om het kabinet op andere gedachten te brengen, blijkt aanwezig. “Als het kabinet niet wil luisteren, gooien we heel Nederland toch plat”, biedt een timmerman aan. Op dit moment nog niet aan de orde, oordeelt Kerstens, maar wat niet is kan nog komen.

Reageer op dit artikel