nieuws

Federatie: Geef opleiders meer invloed op bouw-cao

bouwbreed

voorburg – Opleiders moeten meer invloed krijgen op onderwijsgerelateerde ontwikkelingen waaronder de cao-onderhandelingen. Daarom hebben de verenigingen voor samenwerkingsverbanden (opleidingsbedrijven) Vesan en Vesin een federatie gevormd.

“Bij de cao-onderhandelingen staan de samenwerkingsverbanden aan de zijlijn”, zegt R. Theunisse, voorzitter van de federatie. G. Peek, vice-voorzitter knikt. “Wij zijn geen partij. Weliswaar is het ook niet onze eerste ambitie om aan de onderhandelingstafel te gaan zitten, maar wel willen we duidelijk onze stem laten horen. Het is te zot voor woorden dat wij formeel niet worden gehoord, terwijl we bij elkaar zo�n tienduizend leerling-werknemers vertegenwoordigen.”

Samenwerkingsverbanden zijn tijdens de economische crisis van de jaren tachtig opgericht. Ze nemen leerlingen in dienst en detacheren die bij aannemers die bij het samenwerkingsverband zijn aangesloten.

Aankomende bouwvakkers die niet direct worden geplaatst, krijgen in de werkplaats van het leerbedrijf een opleiding. Voor dit systeem is destijds gekozen om in tijden van economische malaise toch voldoende leerlingen te kunnen opleiden, zodat er geen personeelstekorten ontstaan als de bedrijvigheid aantrekt.

Aanvankelijk leunden de samenwerkingsverbanden financieel op gelden uit de bedrijfstak. Daarin kwam verandering. Leerbedrijven groeiden uit tot volwaardige ondernemingen, die financieel grotendeels onafhankelijk zijn. Tegenwoordig hebben ze in totaal zo�n tienduizend leerling-werknemers in dienst.

Daarom noemt Theunisse het wenselijk om een gesprekspartner te worden op een hoger niveau dan nu. “We moesten altijd onze stem laten horen via werkgevers die in het bestuur van samenwerkingsverbanden zitten. Nu we een federatie zijn, kunnen we beter een vuist maken.”

Reageer op dit artikel