nieuws

Familiebedrijf De Rooij bindt klanten met een open relatie

bouwbreed

de meern ­ “Je fout toegeven en herstellen”. Directeur Freek de Rooij van het gelijknamige grond­, weg­ en waterbouwbedrijf uit De Meern heeft er weinig woorden voor nodig om uit te leggen hoe hij aan zijn vaste klanten komt. Naast een open relatie zijn kwaliteit, flexibiliteit en snelheid de belangrijkste voorwaarden waaraan hij zijn eigen onderneming houdt.

De aanpak van De Rooij levert het van oorsprong Vleutense gww­bedrijf een vaste samenwerkingsrelatie op met het Amsterdamse G&S Bouw. De belangrijke opdrachtgever is als bouwer en ontwikkelaar onder andere betrokken bij bouwwerken in Amsterdam Zuidoost en de verrijzing van Mahler 4, een prestigieuze kantoortoren langs de zuidelijke route van de Amsterdamse ringweg. Krämer Bouw, dat ook in de Amstelstad zijn hoofdkantoor heeft, is een andere belangrijke opdrachtgever voor De Rooij. Beide bedrijven zijn actief in de hele Randstad waardoor de mensen van De Rooij regelmatig op stap moeten.

Het werk als onderaannemer, goed voor zo�n 40 procent van de opdrachten, mag het bedrijf tot ver buiten de Utrechtse regio brengen, De Rooij heeft zijn thuisbasis vooral in de gemeenten rond de Domstad. Opdrachten komen niet alleen uit de provinciehoofdstad, maar ook van de kleine gemeenten in het gebied. Breukelen, Loenen aan de Vecht, Abcoude, Maarssen, Zeist en De Bilt, de wegen en rioleringen van De Rooij zijn zo�n beetje in alle plaatsen rond Utrecht te vinden.

Toch zit de laatste tijd een beetje de klad in de lokale markt. “het contact met gemeenten is moeilijker sinds de bouwfraude”, drukt De Rooij zich voorzichtig uit. Opdrachten binnenhalen moet sinds het parlementaire onderzoek bij gemeenten steeds vaker via openbare aanbesteding. Een weg die de Vleutense ondernemer liever niet bewandelt. “Daar wordt soms wel 30 procent onder de kostprijs ingeschreven. Daar beginnen wij niet aan.”

De omzet van iets meer dan 10 miljoen euro die het bedrijf in 2002 realiseerde, komt dit jaar iets lager uit door krappe budgetten bij de lokale overheden die goed zijn voor zo�n 60 procent van de omzet. De asfaltploeg, die over een afwerkmachine en twee walsen beschikt, drukt op het volume omdat er minder grote klussen zijn. “We zijn wel bezig, maar met de kleine stukjes asfalt die we op het moment doen kun je geen grote omzet maken”, licht mede­directeur Hans de Rooij toe.

De familienaam De Rooij is bijna synoniem voor bouwen. Sinds opa Hannes de Rooij in 1928 zijn eerste weg aanlegde, moest het wel raar lopen wilde een De Rooij niet in de wegenbouw belanden. De zonen Erich en Carel namen het bedrijf begin jaren zeventig over van de oprichter en bouwde de onderneming uit tot een middelgroot gww­bedrijf dat momenteel zo�n 65 mensen in dienst heeft. Deze maand viert het bedrijf onder leiding van de derde generatie zijn 75­jarige bestaan.

Sinds 1990 geeft Freek samen met zijn broer Walter en zijn neef Hans leiding aan de onderneming. Freek is de manager van het drietal, Walter en Hans nemen het uitvoerende deel voor zijn rekening, Hans houdt ook de arbeidsomstandigheden en de milieu­aspecten binnen het bedrijf in de gaten in verband met de iso­ en vca­certificering van het bedrijf.

“Zo groot waren we, toen liepen we al met een kruiwagen rond”. Walter houdt zijn hand zo boven de grond dat er net een kleuter van vijf jaar oud onder past. Hij en zijn neef Hans wisten het al van jongs af aan. Ze zouden ooit het bedrijf van opa overnemen.

Voor Freek, de oudste van het drietal, was het iets minder vanzelfsprekend. Met een heao­opleiding op zak belandde hij bij Meijssen, een kabellegbedrijf dat door het inklappen van de telecommarkt inmiddels failliet is. Toen zijn broer en zijn neef het gww­bedrijf in 1990 van hun vaders overnamen, is hij ook ingestapt. Freek: “Ik heb ervaring in leidinggeven en zij zijn meer van de uitvoerende kant”.

Ondanks de verhuizing naar De Meern in 1997, blijft De Rooij een echt Vleutens bedrijf. Het jubileumfeest dat op 18 september wordt gehouden, staat dan ook in het teken van het Johannes Hospitium, een huis waar mensen onder begeleiding hun laatste dagen door kunnen brengen. De uitgenodigde gasten is gevraagd om het cadeau voor het jarige gww­bedrijf over te maken naar de stichting die namens het hospitium geld inzamelt. Freek: “We willen graag iets terug doen voor de gemeenschap waarin werken”.

De naam De Rooij is bijna synoniem voor bouwen

Reageer op dit artikel