nieuws

Ezinge heeft primeur van paddestoelenpassage

bouwbreed Premium

winsum ­ Het Groningse Winsum is in de deelgemeente Ezinge een proef begonnen voor een geheel nieuw soort verkeersdrempel in Nederland. Het betreft de allereerste paddestoelenpassage, die bestaat uit zes cirkels met een doorsnede van ruim één meter. Deze �paddestoelen� steken ongeveer zes centimeter boven het wegdek uit. De uit Denemarken afkomstige vinding moet vooral […]

winsum ­ Het Groningse Winsum is in de deelgemeente Ezinge een proef begonnen voor een geheel nieuw soort verkeersdrempel in Nederland. Het betreft de allereerste paddestoelenpassage, die bestaat uit zes cirkels met een doorsnede van ruim één meter. Deze �paddestoelen� steken ongeveer zes centimeter boven het wegdek uit. De uit Denemarken afkomstige vinding moet vooral de vele klachten van door elkaar geschud ambulance­ en brandweerpersoneel verminderen.

Het bedrijf Schoonhoven uit Eenrum heeft de paddestoelenpassage deze week geïnstalleerd. Globaal komt de werking van de drempel erop neer dat personenwagens door hun geringe gewicht behoorlijk hinder blijven ondervinden van de obstakels, terwijl de �paddestoelen� bij zwaarder verkeer enigszins meegeven.

Het gemeentebestuur van Winsum denkt in januari 2004, op basis van de eerste testresultaten, te kunnen beslissen of in de gemeente meer paddestoelenpassages moeten worden aangelegd. Mogelijk vindt de proef daarna navolging elders in Nederland.

Reageer op dit artikel