nieuws

Export sloopafval lijkt op bouwfraude

bouwbreed

den haag ­ Staatssecretaris van Geel (milieu) moet hard ingrijpen bij de export van bouw­ en sloopafval. Dat zegt D. Samsom, PvdA­kamerlid en voormalig actievoerder bij Greenpeace. Tijdens bezoeken aan afvalverwerkers stuitte hij op frauduleuze toestanden die hij zelf vergelijkt met de prijsafspraken in de bouw.

Een exportvergunning ligt tijdens het interview voor Samsom op tafel. In grote letters staat er op de voorpagina geschreven �De fraude druipt hiervan af!�. Het Kamerlid heeft in Duitsland met eigen ogen gezien dat Nederlandse vrachtwagens hun vuil storten. Hij is door een bedrijf uitgenodigd voor een bezoek, omdat die eruit wil stappen. Anderen houden het systeem gaande.

De bewindsman komt later deze maand met maatregelen. Hij heeft echter steeds gezegd dat de problemen voorbij zijn als Duitsland in 2005 een stortheffing invoert. “Daar geloof ik niet meer in. Hier heeft het ook langer geduurd voordat de stortheffing erdoor was. Bovendien lost het niets op, want in Polen berekenen ze al tarieven waarmee ze het Nederlandse afval binnen te halen.”

Hij wil daarom de toezegging dat de staatssecretaris harde maatregelen “met realiteitszin” neemt, zodat vergunningen beter in elkaar steken en Justitie de afvalsector schoonveegt. Hij vreest echter dat Van Geel een strafrechtelijk onderzoek laat doen, een bedrijf straft en het daarbij laat. De staatssecretaris heeft wel toegezegd dat hij na overleg met de sector met nieuwe maatregelen komt, maar Samsom betwijfelt of daar wat bruikbaars bij zit. “Ik hoop dat een parlementaire enquête niet nodig is, maar ik laat het er niet bij zitten.”

Op pagina 3: Massale fraude met export bouw­ en sloopafval.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels