nieuws

Een beetje dom is wat dit land verdient

bouwbreed

�Een beetje dom�,met die woorden beschreef de toekomstige Koningin van Nederland enige tijd geleden haar ­ toen nog ­ toekomstige man, onze toekomstige Koning. Gelukkig krijgt Nederland een staatshoofd dat �een beetje dom� is, want dat is precies wat dit land verdient. Lees maar eens de vette krantenkop waar NRC Handelsblad afgelopen weekeinde haar voorpagina […]

�Een beetje dom�,met die woorden beschreef de toekomstige Koningin van Nederland enige tijd geleden haar ­ toen nog ­ toekomstige man, onze toekomstige Koning. Gelukkig krijgt Nederland een staatshoofd dat �een beetje dom� is, want dat is precies wat dit land verdient. Lees maar eens de vette krantenkop waar NRC Handelsblad afgelopen weekeinde haar voorpagina mee opende. �Meerderheid is voor Europese grondwet. Onderzoek duidt op hoge opkomst in Nederland bij referendum.�

Het artikel gaat over een representatief onderzoek dat uitgevoerd is door bureau Intomart in opdracht van NRC Handelsblad. Wat blijkt uit dat onderzoek? “Ruim de helft van de stemgerechtigde Nederlanders is voor een Europese grondwet”, zo luidt de eerste zin van het artikel. Onder leiding van de vroegere Franse president Giscard d�Estaing is er de afgelopen anderhalf jaar gewerkt aan de tekst van een zogenaamde �Grondwet voor Europa�.

In de Tweede Kamer bestaat een meerderheid die de Nederlandse kiezer over een tijdje wil vragen wat die er van vindt. (Dit heet in Haagse termen een �niet bindend stemadvies�, dus of het allemaal iets uitmaakt, is nog maar de vraag.)

Tot mijn grote verbazing blijkt een meerderheid bij zo�n referendum voor deze Europese Grondwet te zullen stemmen. Dat is bizar, want ik heb nog nergens in de Nederlandse media een goed verhaal gelezen over wat er allemaal precies in dat voorstel van Giscard d�Estaing staat. Het Engelse weekblad The Economist heeft wel de moeite genomen om de hele tekst na te pluizen en komt in een vernietigend artikel tot de conclusie dat die Europese grondwet maar op een plaats thuis hoort: in de vuilnisbak. Maar let op, het meest verbijsterende komt nog. Een zeer hoog percentage van 85 procent van de ondervraagden zegt te zullen gaan stemmen bij een dergelijk referendum en een meerderheid daarvan ziet die Grondwet dus helemaal zitten. Maar 80 procent van de ondervraagden geeft tegelijkertijd aan �niets tot zeer weinig� te weten van de inhoud van de grondwet.

U leest het goed: tachtig procent!

In Den Haag zullen ze wel lachten: politiek is veel te belangrijk om aan de gewone burger over te laten, dat blijk wel. Voor een grondwet stemmen waar je geen bal van snapt en waar je niks van weet, daarvoor moet je echt �een beetje dom� zijn. Politiek is een vak, veel te belangrijk om aan de kiezers over te laten. Net als voetbal moet je er je beroep van maken om serieus mee te doen. Zoals Jaap de Hoop Scheffer, die een van de hoogste politieke banen ter wereld gaat bekleden, zonder ooit kandidaat voor die functie geweest te zijn. Samen met zijn baas, �schoothond� Balkenende (ik citeer Wim Kok), mocht hij op bezoek in het Oval Office. Ik zie al voor me hoe dat gesprek is gegaan. Vlak voor de heren uit Nederland arriveren, neemt de President samen met zijn minister van Buitenlandse Zaken nog even de stukken door. “Hoe zat dat ook weer met die Nederlanders?”, vraagt Bush. “Well, mister President, de Nederlanders hebben destijds gezegd dat ze onze strijd in Irak wel politiek steunen, maar niet militair.” Bush kijkt verbijsterd om zich heen. Zijn veiligheidsadviseur bijt op haar lippen. “Nou ja”, zegt ze aarzelend, “dat is altijd nog beter dan de Duitsers en de Belgen, om van de Fransen maar te zwijgen”. Nederlanders zijn geniaal in dit soort standpunten. Door eeuwenlang alles en iedereen te gedogen zijn ze steenrijk geworden. Ze hebben in dat land ook Witte Illegalen. En ook hebben ze Groene Stroom. Echt, er zijn veel mensen in Nederland die geloven dat zulke dingen bestaan”. Bush gromt. “Die De Hoop Scheffer is dus geen kandidaat. Goed. Hij wordt het dus”. Voor gewone burgers, zeg maar �niet politici� is het vaak een raadsel hoe de politiek werkt. Dat hebben ze voor een groot deel aan zichzelf te danken, door bijvoorbeeld een Europese Grondwet te omarmen waarvan ze de inhoud en de consequenties niet kennen.

In landen als Zweden en het Verenigd Koninkrijk zijn ze heel wat voorzichtiger met het opgeven van zaken als hun eigen munt en identiteit. In Nederland stonden we te trappelen om onze gulden af te schaffen. En nu gaan we allemaal voor die afschuwelijke Europese Grondwet stemmen, die maar op een plaats thuishoort: in de vuilnisbak. Een beetje dom!

Charles Huijskens,

Huijskens & Istha in Amsterdam

Reageer op dit artikel