nieuws

Digitale rioolinspectie werkt snel

bouwbreed Premium

poeldijk – Het eerste digitale 3-D scansysteem voor leidinginspectie in Nederland is in de praktijk toegepast. De inspecties gaan snel en alle informatie blijft behouden.

Aannemer Vandervalk+de groot BV heeft het Panoramo-inspectiesysteem toegepast op een project in Papendrecht. De inspecties met het digitale systeem passen goed in de rioolbeheersplannen.Voordeel is dat alles tot in detail wordt vastgelegd. Vroegere inspecties met andere systemen toonden slechts een beperkt aantal beelden die de operator had genomen.

Het Panoramo-leidinginspectiesysteem is een nieuw concept op het gebied van leidinginspectie. Het bestaat uit een op afstand bestuurde camerarobot, aan de voor- en achterzijde voorzien van een digitale fotocamera met visooglens. Met behulp van de computer worden de halfbolvormige beelden gecombineerd tot een volledig bolvormigbeeld. Speciale software maakt het mogelijk deze af te spelen als een video.

Met de muis is het beeld op iedere plaats in de leiding te bekijken. Elk punt van de leiding is vanuit verschillende standpunten te inspecteren. Bij een beeldafstand van 5 centimeter is de opnamesnelheid 35 centimeter per seconde. De informatie komt via een kabel met een glasvezelkern naar de computer in het speciaal ingerichte inspectievoertuig. Daarin is behalve een hoop apparatuur ruimte voor een operator van het scansysteem en een specialist die beelden analyseert.

Leidinginspecteur B. Kuijer van Vandervalk+de groot zegt dat hij wel even aan het systeem heeft moeten wennen. “Vooral het inregelen van het systeem is belangrijk. Omdat een 3D-beeld wordt opgenomen moet de camera afgestemd worden op de diameter van de leiding. Het computersysteem vraagt om deze diameter bij de start van de meting. Op de monitor is te zien of het klopt. De naad tussen twee buisstukken moet rond zijn; is deze ovaal dan klopt de meting niet. Het was even wennen, maar als alles is ingeregeld, loopt het als een speer.”

Het project in Papendrecht betrof een inspectie van een leiding van 2,8 kilometer. Dat duurde slechts 2,5 uur. Volgens Kuijer had dat met een oud systeem ruim 6 uur geduurd.

Reageer op dit artikel