nieuws

Delfland dempt sloot naast instabiele dijk Schipluiden

bouwbreed Premium

schipluiden ­ Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft uit voorzorg voor een dijkdoorbraak een instabiele kade in Schipluiden verstevigt door een naastliggende sloot te dempen.

De boezemkade langs de Zweth in Schipluiden stond al op de lijst van zwakke dijken. Door de extreme droogte verslechterde de staat van de dijk sneller dan verwacht.

Inspecteurs constateerden de afgelopen weken diepe scheuren over een grote lengte van de dijk. Om een doorbraak te voorkomen is besloten om de eerste fase van het reconstructieplan sneller uit te voeren. Door zand aan te brengen aan de binnenkant van de dijk krijgt de dijk meer tegendruk.

Aannemer Verboon Maasland uit Maasland is maandag begonnen met het dempen van de sloot. Over een lengte van 950 meter stortten de werknemers van de aannemer in twee dagen 4000 kuub zand. In de nacht van maandag op dinsdag werd non­stop doorgewerkt. Op de zandlaag wordt 6000 kuub klei gestort.

Het zand wordt aangestampt door vrachtwagens. “We kunnen niet trillen in de grond vanwege de instabiele situatie. Op het gestorte zand leggen we rijplaten waarover vrachtwagens met zand rijden”, aldus eigenaar A.W. Verboon van het aannemersbedrijf.

Tien vrachtwagens met zand reden gisteren af en aan. Verder werd er onder andere gebruik gemaakt van een shovel en een 25­tons rupskraan. De werkzaamheden duren een week. Het is niet de eerste keer dat Verboon Maasland werkzaamheden uitvoert aan de dijk bij Schipluiden. In 1986 werd de boezemkade ook onder handen genomen.

In Defland ligt ongeveer 100 kilometer van deze kades, die verzwakt raken als ze erg uitdrogen.

Reageer op dit artikel