nieuws

Decadex geeft gevel lang bescherming

bouwbreed

Pentagon Plastics uit het Belgische Nazareth leverde daar het product Decadex Everclean voor. Dat zit er nog steeds op en de leverancier ontving een nieuwe opdracht van Het Oosten. De coating moest de gevel beschermen tegen aanhechtend vuil, doorslaand vocht en carbonatatie oftewel een afnemende alkaliteit van het beton waardoor uiteindelijk het wapeningsstaal wordt aangetast. […]

Pentagon Plastics uit het Belgische Nazareth leverde daar het product Decadex Everclean voor. Dat zit er nog steeds op en de leverancier ontving een nieuwe opdracht van Het Oosten.

De coating moest de gevel beschermen tegen aanhechtend vuil, doorslaand vocht en carbonatatie oftewel een afnemende alkaliteit van het beton waardoor uiteindelijk het wapeningsstaal wordt aangetast. Het Instituut voor Materiaal­ en Milieu Onderzoek (Intron) boorde in 1995 kernmonsters uit het gebouw om de carbonatatiediepte te meten. Op onbehandelde plaatsen bedroeg die diepte 9 tot 18 millimeter. In het gecoate beton bleef die beperkt tot 2 millimeter.

Volgens Intron vond de carbonatatie plaats in de twee jaar die tussen de oplevering en de behandeling van de gevels verliepen. Het Oosten liet het gebouw onlangs behandelen met Monolastex 2000 van Pentagon Plastics.

De leverancier noemt deze watergebaseerde matte acrylafwerking onder meer elastomerisch, zeer taai, dampdoorlatend en kleurstabiel.

Reageer op dit artikel