nieuws

De onzekere groei

bouwbreed Premium

De beurswatchers beginnen zo langzamerhand de wanhoop nabij te raken. Alle gebruikelijke analyses falen zo langzamerhand bij het geven van een beeld op de beurs in relatie tot de economische toestand in de wereld. Beurshandelaren slagen er evenmin in plausibele verklaringen te geven voor onverklaarbare koerssprongen. Neem nu de VS. Het begrotingstekort aldaar stijgt naar […]

De beurswatchers beginnen zo langzamerhand de wanhoop nabij te raken. Alle gebruikelijke analyses falen zo langzamerhand bij het geven van een beeld op de beurs in relatie tot de economische toestand in de wereld.

Beurshandelaren slagen er evenmin in plausibele verklaringen te geven voor onverklaarbare koerssprongen.

Neem nu de VS. Het begrotingstekort aldaar stijgt naar recordhoogte en zal niet direct weer dalen. Daar helpt geen Conan the Republican, in het dagelijks leven beter bekend als Californië�s gouverneurskandidaat Arnold Schwarzenegger, aan.

Tegelijkertijd stijgt de economische groei naar 3,1 procent, meer dan zelfs de meest optimistische analist had verwacht. Op de koersen heeft het echter slechtst een uiterst beperkt effect. Zou de belegger er al rekening mee gehouden hebben?

In Nederland was het deze week weinig enerverend op Beursplein 5. Slappe handel met voor individuele bedrijven grote uitslagen die in de eerste helft van de week negatief uitpakten voor de AEX en in de tweede helft positief.

Volgens handelaren vertrouwen beleggers het allemaal niet zo. En na de enorme stijging van rond de 220 punten naar 330 punten in een paar maanden tijd zouden beleggers hun winsten toch even veilig willen stellen. Waarom ze dan in de tweede helft van de week weer gingen kopen, blijft een raadsel.

Binnen de bouwfondsen was er evenals op de rest van de beurs sprake van onverklaarbare koersbewegingen. Wat te denken bijvoorbeeld van Boskalis. Dat aandeel had fors moeten inleveren na de voor een aantal beleggers teleurstellende cijfers. Kennelijk zijn die zo gefixeerd op de beurspagina�s van kranten dat zij vergeten te kijken hoe de wereld erbij ligt. Welnu, die zit momenteel zo in elkaar dat een bedrijf als Boskalis daar last van heeft. Maar zoals de grote Boerenleider Paul Kruger al zei: alles sal reg kom.

Als de toestand in de wereld wat genormaliseerd is, zal de behoefte aan land zich ook weer vertalen in opdrachten. Bovendien is de baggermarkt altijd een cyclische markt geweest en zal dat wel blijven ook. Dat komt domweg doordat plannen maken meer tijd kost dan ze uitvoeren. Deze week steeg het aandeel dan ook weer.

Ook BAM is opmerkelijk. Het aandeel tikt tegen de 20 euro aan, een koers die al in geen maanden meer bereikt was. Maar waarom? Volgende week komen de halfjaarcijfers. Dan zullen we het weten.

Bij de ingenieursbureaus was het beeld als gebruikelijk divers. De enige die kan lachen is Gert­Jan Kramer van Fugro die zijn aandelen alleen maar ziet stijgen. Ook hier de vraag, waarom? Behalve dat het een goed bedrijf is dat dankzij verdergaande diversificatie minder afhankelijk is van de olie­ en gasmarkt, is het onbekend.

De toekomst blijft derhalve zeer onzeker net als de economische groei. Maar dat er een structureel zacht stijgende lijn op de beurs is ingezet, is wel zeker.

Reageer op dit artikel