nieuws

Composiet vermindert schade bij explosies

bouwbreed Premium

liverpool ­ Bommen die door terroristen of vandalen tot ontploffing worden gebracht in brievenbussen of afvalbakken leiden vaak tot veel schade. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool ontwikkelen op dit moment een composietmateriaal dat de druk van dergelijke expolosies kan weerstaan. Het materiaal heeft een laminaatstructuur en bestaat uit aluminiumlegeringen en vezelversterkte composieten. Het gaat […]

liverpool ­ Bommen die door terroristen of vandalen tot ontploffing worden gebracht in brievenbussen of afvalbakken leiden vaak tot veel schade. Onderzoekers van de universiteit van Liverpool ontwikkelen op dit moment een composietmateriaal dat de druk van dergelijke expolosies kan weerstaan.

Het materiaal heeft een laminaatstructuur en bestaat uit aluminiumlegeringen en vezelversterkte composieten. Het gaat op aan een buigzame en lichtgewicht bekleding voor de binnenkant van afvalbakken of brievenbussen.

Berekeningen doen vermoeden dat het materiaal afdoende de energie van een ontploffing weerstaat en bijvoorbeeld de inhoud van een spijkerbom tegenhoudt. Praktijkproeven moeten in de komende maand aantonen dat het materiaal inderdaad voldoet. Wanneer ook een renderende productiemethode is ontwikkeld wordt het materiaal volgens de onderzoekers ook interessant voor andere toepassingen.

Reageer op dit artikel