nieuws

Buren zet bewoners Lingemeer niet op straat

bouwbreed

buren ­ De gemeente Buren is niet van plan om de illegale bewoners van vakantievillapark Lingemeer in Lienden (gemeente Buren) morgen op straat te zetten. Wel krijgen 23 gezinnen die dag bericht dat zij binnen enkele dagen moeten kunnen aantonen dat zij hun hoofdadres daadwerkelijk elders hebben.

Dat heeft wethouder C. Hekman van Ruimtelijke Ordening maandag gezegd. Volgens hem krijgen bewoners die geen ander hoofdadres hebben volgende week de eerste brief waarin de gemeente een dwangsom van 4500 euro voor illegale bewoning opeist. Dat kan de gemeente nog tienmaal herhalen voordat de politie de huizen gaat ontruimen, aldus de wethouder.

De Raad van State besloot ruim twee weken geleden dat 23 gezinnen in Riverparc Lingemeer niet langer permanent in hun villa�s mochten blijven wonen op straffe van een dwangsom van maximaal 90.000 euro per gezin. Lingemeer is door die uitspraak de eerste in een reeks van tientallen zaken die gemeenten en provincies overal in Nederland voeren tegen permanente bewoning van vakantiehuizen. De overheden vinden, onder aanvoering van achtereenvolgende ministers van VROM, dat vakantievillaparken beschikbaar moeten blijven voor toerisme. De huizen staan in kwetsbare gebieden, die normaal gesproken nooit bestemd zouden zijn voor woningbouw. Ook vinden de overheden het niet eerlijk dat de huiseigenaren in relatief goedkope, maar luxueuze villa�s wonen op de mooiste plekjes. Onder meer in Middelburg, Amersfoort, Soest, Denekamp, Ommen en een groot aantal Veluwse en Achterhoekse gemeenten wordt de zaak­Lingemeer met argusogen gevolgd.

De huiseigenaren stellen dat er valse verwachtingen zijn gewekt. Toen zij hun huizen kochten deden ook bestuurders heel makkelijk over permanente bewoning. Pas enkele jaren later brandde de strijd los. Sindsdien zijn de vakantievilla�s bijna onverkoopbaar, zodat de eigenaren in veel gevallen niet eens kunnen verhuizen als zij dat zouden willen. Alleen speculanten tonen belangstelling om de luxe huizen tegen zeer lage prijzen over te nemen, zo is op websites over permanente bewoning te lezen. (anp)

Reageer op dit artikel