nieuws

Bouwsector proefkonijn bij cao­onderhandelingen

bouwbreed Premium

amsterdam ­ De bouw wordt bij de komende cao­onderhandelingen voor de vakbeweging de testcase wat er te repareren valt aan de kabinetsplannen. De FNV ziet in elk geval een loonruimte van 4 procent, waar kabinet en werkgevers de nullijn propageren.

De vakcentrale FNV wil bij de komende onderhandelingen een looneis neerleggen van 1,25 procent. Daarnaast is er een ruimte van 2,75 procent om de verslechteringen in de sociale zekerheid en de (pre­)pensioenen te repareren, zo heeft cao­coördinator A. Jongerius laten weten.

Ook de vakcentrale CNV komt met een looneis van tussen 1,25 en 1,75 procent. Een eerder voorstel om in plaats van een loonsverhoging in procenten er een in centen te vragen, is weer ingeslikt, omdat het kabinet in een gesprek met sociale partners maandag niets te bieden had.

Wat de vakbeweging betreft krijgt het kabinet nog een kans om wel met iets op de proppen te komen. Op 26 september zal minister De Geus (sociale zaken) nog eens gaan praten. Komt hij dan weer met lege handen, dan beloven de bonden hem een hete herfst.

Reparatie van de �Haagse verslechteringen� via de cao zal als eerste bij de bouw gebeuren. De cao loopt per 1 april volgend jaar af. De onderhandelingen zullen naar verwachting eind januari beginnen.

Volgens Jongerius is de bouw de eerste grote cao die aan de beurt is. Bovendien is het een sector waar de actiebereidheid traditiegetrouw hoger ligt dan elders.

Hoe de reparaties eruit gaan zien, is nog niet te zeggen.

Reageer op dit artikel