nieuws

BouwNed: VROM regie

bouwbreed Premium

gouda ­ Geef de minister van VROM de regie over de woningbouw. Met lagere overheden en woningcorporaties zullen concrete afspraken moeten worden gemaakt over te realiseren bouwvolumes waarop zij vervolgens ook kunnen worden afgerekend, schrijft BouwNed in een commentaar op de begrotingen. De brancheorganisatie is te spreken over het feit dat VROM zich wil ontwikkelen […]

gouda ­ Geef de minister van VROM de regie over de woningbouw. Met lagere overheden en woningcorporaties zullen concrete afspraken moeten worden gemaakt over te realiseren bouwvolumes waarop zij vervolgens ook kunnen worden afgerekend, schrijft BouwNed in een commentaar op de begrotingen.

De brancheorganisatie is te spreken over het feit dat VROM zich wil ontwikkelen van “hindermacht naar ontwikkelkracht”. Maar eerst zien, dan geloven of VROM voldoende regiekracht heeft in het huidige decentrale model.

BouwNed vindt het versneld aanpakken van de herstructurering van 56 probleemwijken een goede zaak. Het beschikbare budget met 47 miljoen snoeien, staat daar echter haaks op. Een dergelijk obligaat met de mond beleiden, constateert BouwNed overigens ook bij de woningbouw. Dat marktpartijen een grote rol spelen en dat woningcorporaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen, akkoord, maar de overheid kan zelf ook iets doen, al was het maar om de uit de hand gelopen gemeentelijke grondprijzen in de tang krijgen.

Met zorg ziet de organisatie dat de hand volledig op de knip zit als het gaat om overheidsinvesteringen. BouwNed onderkent het budgettaire probleem. Invoering van een kapitaaldienst zou al iets helpen en verder moet publiek­private samenwerking de oplossing bieden.

Reageer op dit artikel