nieuws

Bouw moet juist nu jeugd aan zich binden

bouwbreed

Dat zeggen vice­voorzitter J. Kerstens van vakbond FNV Bouw en bestuursvoorzitter J. Hannink van landelijk opleidingsbedrijf Bouwradius. Zij roepen de regionale samenwerkingsverbanden en leerbedrijven op om gezamenlijk voor meer opleidingsplaatsen te zorgen. “Het is verleidelijk om nu het economisch slechter gaat, achterover te leunen en niet meer te investeren in het opleiden van mensen”, aldus […]

Dat zeggen vice­voorzitter J. Kerstens van vakbond FNV Bouw en bestuursvoorzitter J. Hannink van landelijk opleidingsbedrijf Bouwradius. Zij roepen de regionale samenwerkingsverbanden en leerbedrijven op om gezamenlijk voor meer opleidingsplaatsen te zorgen.

“Het is verleidelijk om nu het economisch slechter gaat, achterover te leunen en niet meer te investeren in het opleiden van mensen”, aldus Kerstens. “Maar juist in deze tijd is het voor samenwerkingsverbanden in de bouw belangrijk om hun taak waar te maken.”

De vakbondsman wijst er op dat de bouwsector nog steeds met een imagoprobleem kampt. Jongeren laten een baan in de bouw vaak links liggen omdat ze denken dat het werk zwaar en vies is en de promotiekansen beperkt zijn. Nu de jeugdwerkloosheid als gevolg van de verslechterde economie oploopt, zijn jongeren wellicht makkelijker te interesseren voor een bouwbaan, denkt Kerstens.

“Bovendien, als je nu investeert in jonge mensen, verdien je dat straks dubbel en dwars weer terug. Zodra de economie weer aantrekt heeft de bouw een voorsprong op andere sectoren die met ons concurreren om jongeren aan zich te binden.”

Aantrekkelijker

Volgens Kerstens kan de bouw ook aantrekkelijker worden gemaakt voor de jeugd als samen met bouwwerkgevers een ww­regeling wordt gemaakt. Door plannen van het kabinet dreigt een grote groep jongeren niet meer in aanmerking te komen voor een ww­uitkering. Bouwradius vindt dat de instroom van nieuwe bouwleerlingen op niveau moet blijven om aan de behoefte en eisen van vakbekwaamheid en kwaliteit in de bedrijfstak te voldoen. Maar daarvoor zijn wel meer leerarbeidsplaatsen nodig, zegt J. Hannink van Bouwradius.

“Het gaat vooral om vmbo­schoolverlaters die in het kader van werken en leren een bouwberoep leren. Hun aantal ligt momenteel in de bouw zo�n 15 procent onder het niveau van vorig jaar.”

Maar ook in de middenkaderopleiding bouwkunde is het aantal deelnemers minder dan voorheen. Voor de bouw is dat volgens Hannink “een zorgelijke situatie” omdat er in het middenkader al jaren veel behoefte is aan nieuw personeel.

Op de jaardag van Bouwradius vandaag in Amersfoort zal Hannink haar oproep tot meer opleidingsplaatsen kracht bij zetten.

Reageer op dit artikel