nieuws

Bokma beproeft nieuw transportsysteem

bouwbreed Premium

leeuwarden ­ Een soort groot uitgevallen pallet met handvorkheffer; dat is de meest passende omschrijving van het transportsysteem waarmee Bouwbedrijf Bokma uit Leeuwarden voorgefabriceerde bouwdelen naar de locatie brengt.

Het systeem is een variant op een ontwikkeling van opleggerbouwer HRD uit het Duitse Emlichheim. Inclusief de verbouw van de productiehal vergt de voorziening een investering van 200.000 euro.

Eind augustus nam Bokma het prototype in gebruik. Voor het eind van het jaar hoopt de onderneming er nog eens zes te kunnen inzetten. Het Leeuwardense bedrijf rechtvaardigt de investering met een groeiende orderportefeuille. Met het systeem zegt de onderneming flink te besparen op materieel en arbeid voor het transport binnen en buiten de fabriek.

De voorziening bestaat uit een losse bovenbouw met een hulpconstructie voor het vervoer van de elementen, waaronder een dieplader schuift, die de opbouw verplaatst. De opbouw en de hulpconstructie zijn afgestemd op de maten van de betonelementen. Het geheel van dieplader en bovenbouw ziet er uit als een �gewone� oplegger.

Bokma ontwikkelde het prototype met huisvervoerder PAX Bouw­ en Industrieservice uit Leeuwarden. Die is eigenaar van het rijdende gedeelte; Bokma is alleen eigenaar van de bovenbouw. Het Duitse HRD bouwt de transportmiddelen op specificatie.

Met het nieuwe transportsysteem worden de diepladers alleen nog voor extern transport gebruikt.

Voorheen zette Bokma de gehuurde diepladers ook in voor het transport in de fabriek. De losse opbouw neemt minder ruimte in beslag en wordt direct beladen. De fabrikant hoeft niet meer op een dieplader te wachten en hoeft dus ook geen elementen tussentijds op te slaan.

Mede daardoor kan Bokma de productiecapaciteit uitbreiden. Het systeem beperkt tevens de wachttijd op de bouwplaats wat bespaart op materieel en arbeid.

Reageer op dit artikel