nieuws

Arbodiensten niet goed bij verzuimbegeleiding

bouwbreed Premium

amsterdam ­ De bouw waardeert de verzuimbegeleiding van arbodiensten laag. Beter te spreken is de sector over de uitvoering van het collectieve pakket waaronder periodieke arbeidsgeneeskundige onderzoeken. Dit blijkt uit onderzoek van het EIB in opdracht van Arbouw.

De ondersteuning bij werkhervatting, de kwaliteit van de verzuimbegeleiding, de effectiviteit ervan en de deskundigheid van arbodiensten worden door de 9000 bouwwerknemers en bijna 3000 werkgevers die zijn ondervraagd, kritisch benaderd. Deze aspecten van het werk van de arbodiensten scoren in elk geval aanzienlijk lager dan het werk voor de risicoinventarisatie en ­evaluatie en de cao­taken.

Arbodiensten op hun beurt wijten deze kritiek voor een belangrijk deel aan capaciteitsproblemen. Vooral een tekort aan bedrijfsartsen speelt daarbij een rol.

Vooral bij werknemers is de waardering voor de uitvoering van het cao­pakket hoog. Dik 82 procent geeft de arbodiensten hiervoor een 7 of hoger. De werkgevers zijn iets minder te spreken en geven gemiddeld een 6,6. Deze laatste waarderen de inspanningen voor de RI&E het hoogst met een 6,7.

Het onderzoek bevestigt opnieuw dat werkgevers in de bouw de arbodiensten in het algemeen meer waarderen dan werkgevers in andere bedrijfstakken. Het vermoeden bestaat dat dit komt door de infrastructuur die de bouw kent op het gebied van arbeidsomstandigheden.

De bedrijfstak kent als enige een kennis­ en service­organisatie in de vorm van de stichting Arbouw. Behalve werkgevers en werknemers, voorziet Arbouw ook de arbodiensten van bedrijfsspecifieke informatie en adviezen. Ook regelt het instituut samenwerkingsovereenkomsten met arbodiensten voor de uitvoering van het cao­pakket.

Reageer op dit artikel