nieuws

Amsterdam remt bouw van kantoren

bouwbreed

AMSTERDAM ­ Projectontwikkelaars die een kantoorgebouw in Amsterdam willen neerzetten zonder dat de huurder bekend is, krijgen geen voet meer aan de grond. De gemeente zal in principe niet meer meewerken aan kantoorbouw zonder dat van tevoren vaststaat wie het gebouw zal gebruiken. Dit maakte de gemeente woensdag bekend. Amsterdam zal geen erfpacht uitgeven, niet […]

AMSTERDAM ­ Projectontwikkelaars die een kantoorgebouw in Amsterdam willen neerzetten zonder dat de huurder bekend is, krijgen geen voet meer aan de grond. De gemeente zal in principe niet meer meewerken aan kantoorbouw zonder dat van tevoren vaststaat wie het gebouw zal gebruiken. Dit maakte de gemeente woensdag bekend.

Amsterdam zal geen erfpacht uitgeven, niet aan bestemmingsplannen meewerken en de grond niet bouwrijp maken. Dit maakt het voor projectontwikkelaars onmogelijk toch een kantoorpand neer te zetten. “We willen niet bouwen voor leegstand”, aldus een woordvoerster van de gemeente. Op dit moment staat ongeveer 13 procent van de kantoren in Amsterdam leeg. Makelaarskantoor Boer Hartog Hooft voorspelde onlangs dat begin 2004 eenvijfde van de kantoren in de hoofdstad zonder huurder zit.

Ondanks de leegstand gaan projectontwikkelaars door met het bouwen van nieuwe panden om te profiteren van de lage rente. Alleen als bedrijven zich nergens anders in de regio kunnen vestigen, gaat de gemeente overwegen of zij medewerking zal verlenen aan nieuwe bouwplannen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels