nieuws

Amsterdam laat verkoop op IJburg voortaan vrij

bouwbreed

AMSTERDAM ­ De gemeente Amsterdam maakt een einde aan het wooninformatiesysteem IJburg. De vraag naar koopwoningen is zo laag, dat de gemeente het niet langer noodzakelijk vindt het nieuwbouwaanbod te reguleren.

Volgens projectmanager I. Roovers van IJburg ging het systeem twee jaar geleden van start in een periode waarin de woningmarkt overspannen was. De vraag naar koopwoningen in de regio Amsterdam is aanmerkelijk teruggelopen. Er zijn geen lange rijen meer voor een en dezelfde woning. In alle prijscategorieën is er voldoende aanbod. Koopwoningen mogen daarom vrijelijk worden aangeboden. Alleen voor de verkoop van woningen onder de middensegment­hypotheekregeling (tot 176.000 euro) handhaaft de gemeente beperkende regels.

Met het wooninformatiesysteem verdwijnt ook de Woningkrant met het complete aanbod van IJburg. De vijf bouwconsortia zullen dat compenseren door een nieuwe website en de opening zaterdag van de Expo aan de IJburglaan. Daar kan de consument informatie krijgen over het totale aanbod van woningen en bedrijfsruimten. Potentiële kopers worden vervolgens verwezen naar nabijgelegen verkoopcentra.

De bouwconsortia spreken tegen dat de verkoop op IJburg stagneert. Sinds het voorjaar is weer sprake van stijgende verkoopcijfers.

Reageer op dit artikel