nieuws

Aedes: Plannen koopwoning omzetten in huur

bouwbreed Premium

hilversum ­ Plannen voor koophuizen die niet van de grond komen, moeten plaatsmaken voor sociale huurwoningen, vindt Aedes. Volgens de belangenorganisatie van woningbouwcorporaties kampt de huursector met een steeds kleiner wordend aanbod.

Projectontwikkelaars en gemeenten moeten daarom met corporaties praten om de plannen aan te passen. Volgens cijfers van Aedes liggen bij de corporaties plannen op de plank om de komende vier jaar bijna 150.000 nieuwe woningen te bouwen. De uitvoering laat echter op zich wachten door een gebrek aan goede locaties die vaak al in bezit zijn van projectontwikkelaars. Daarnaast zouden corporaties worden gehinderd door beperkende wet­ en regelgeving.

De vereniging voor ontwikkelaars en bouwers NVB staat kritisch tegenover het voorstel. “De grond onder koopwoning is veel duurder dan bij huur. Om plannen om zo�n manier aan te passen zou de grondprijs gelijk moeten worden getrokken. En dan zou koop wel eens veel voordeliger kunnen zijn dan huur”, reageert directeur N. Rietdijk van NVB. Daarnaast wijst hij op de verevening die de prijs van koophuizen opdrijft. “De koopmarkt draagt nog steeds een deel van de kosten van de sociale huurwoningen door deze constructie.”

Volgens Aedes blijven veel mensen door de hoge prijzen voor koopwoningen in hun goedkope huurwoning zitten. De vraag naar huur neemt daardoor toe. In 2002 reageerden gemiddeld 74 huurders op een vrijkomende woningen. Een jaar eerder lag dat bijna 14 procent lager. De gemiddelde wachttijd liep vorig jaar op naar 2,9 jaar. In 2001 was dat nog 2,6 jaar.

Reageer op dit artikel