nieuws

Zilt water moet funderingen redden

bouwbreed

gouda/den haag ­ Om houten funderingen van met name oude gebouwen te sparen, laat het Hoogheemraadschap Rijnland zilt water uit de Hollandse IJssel het gebied binnenstromen.

Behalve funderingen hebben ook dijken hinder van de lage waterstand. Ze worden poreus, waardoor ze minder betrouwbaar worden. Voorts is er sprake van niet herstelbare bodemverzakking.

Houten funderingen kunnen gaan rotten als ze droog komen te staan, omdat er dan zuurstof bij komt. Zolang de funderingen onder water blijven, is er niets aan de hand.

Het zilte water is schadelijk voor gewassen en de natuur, maar volgens het hoogheemraadschap is de schade aan dijken en funderingen veel groter als ze droog komen te staan. Hoelang Rijnland het zilte water inlaat, hangt af van het weer en de hoeveelheid beschikbaar zoet water uit onder meer het Amsterdam­Rijnkanaal.

Hoogheemraadschap Rijnland omvat grofweg het gebied tussen Amsterdam, Leiden en Rotterdam. De Hollandse IJssel vormt een belangrijke aanvoer van zoet oppervlaktewater in het westen van het land. Door de aanhoudende droogte is de rivier veel zouter dan normaal.

Tien dagen

Reageer op dit artikel