nieuws

Zes bureaus voor station Rotterdam

bouwbreed

rotterdam ­ De selectieronde voor het ontwerp van het nieuwe Centraal Station in Rotterdam heeft zes kandidaten opgeleverd. De selectiecommissie maakte een keuze uit 48 aanmeldingen, waaronder zich internationaal gerenommeerde bureaus bevonden.

Onder de overgebleven kandidaten zijn bureau CS (een samenwerking tussen Benthem Crouwel, Meyer en Van Schooten uit Amsterdam en West 8 uit Rotterdam), het Office for Metropolitan Architecture van de bekende architect Rem Koolhaas uit Rotterdam en een internationaal samenwerkingsverband met Kraaijvanger Urbis uit Rotterdam. De andere gegadigden zijn bureaus uit Brussel, Dusseldorf en Londen.

De zes kandidaten moeten eind september een ontwerpstrategie inleveren bij de selectiecommissie, die een definitieve keuze maakt. De commissie bestaat uit de opdrachtgevers van het project Rotterdam CS: de ministeries van VROM en Verkeer en Waterstaat, NS, Stadsregio Rotterdam en de gemeente Rotterdam.

Het nieuwe station wordt een knooppunt van de hogesnelheidslijn (HSL), Randstadrail (de lightrailverbinding tussen Rotterdam en Den Haag) en de gewone trein, tram, metro en bus. Het huidige uit de jaren vijftig daterende CS kan de groeiende reizigersstroom nu al nauwelijks opvangen. Met de komst van de hogesnelheidslijn en Randstadrail neemt het aantal reizigers toe van 40 miljoen naar 75 miljoen in 2025.

Budget

Reageer op dit artikel