nieuws

Woongebouw als geluidsscherm

bouwbreed

goirle ­ Een woongebouw van 750 meter lang en 14 meter hoog dat fungeert als geluidsscherm. Dat is wat de gemeente Goirle heeft gepland langs de snelweg A58.

Met dit plan van de Belgische architect Jo Crepain heeft Rabo Vastgoed onlangs de prijsvraag van de gemeente Goirle gewonnen. Crepain is onder meer bekend van de uitbreiding van het hoofdkantoor van Johan Matser Projectontwikkeling in Hilversum, het Wladiwostok­project op het Java­eiland in Amsterdam en het Koning Boudewijn­monument in Antwerpen De woonkolos, waarvan de bouw eind volgend jaar start, biedt ruimte aan 160 woningen.

Aan de zijde van de snelweg is het gebouw vrijwel gesloten. Alleen langgerekte vensters doorbreken het beeld. ’s Avonds wordt de ‘muur’ verlicht door lampjes in verschillende kleuren. De geluidskering zelf wordt bekleed met mos. Aan de voorzijde hebben de bewoners uitzicht op een bos.

Het woningaanbod in het complex bestaat uit appartementen voor starters, luxe appartementen, penthouses, herenhuizen en terraswoningen. Parkeren geschiedt in halfverdiepte garageboxen, die bereikbaar zijn via openingen in de geluidskering. Het ontwerp creëert volgens de architect twee werelden: aan de ene kant een groene, rustige binnenwereld aan het bos, aan de andere kant de 24­uurs hectiek van de A58. De ruimte tussen het complex en de snelweg wordt gevuld met bomen en waterpartijen.

Het woongebouw is de eerste fase van het uitbreidingsplan ‘Kijk…Boschkens’. In totaal komen hier ruim achthonderd woningen.

Reageer op dit artikel