nieuws

Wonen bij drukke wegen erg ongezond

bouwbreed Premium

den haag ­ Wie langs een snelweg of drukke provinciale weg woont, heeft een grote kans op vroegtijdig overlijden. Dat blijkt uit gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft verzameld. Wonen in de buurt van drukke stadswegen zorgt voor een vergelijkbaar risico.

Volgens de berekeningen gaat het met name om 230.000 Nederlanders (honderdduizend huizen) die leven op een afstand van minder dan 100 meter van een snelweg of drukke provinciale weg. Hoeveel mensen in de buurt van drukke stadswegen (tot 50 meter ervandaan) hetzelfde risico lopen, blijkt moeilijker vast te stellen. Geschat wordt dat dit er zo’n 115.000 zijn.

Voortdurend inademen van uitlaatgassen leidt tot een grotere kans op fatale hart­ en longziekten. Fijn stof dat dieselmotoren van, vooral, vrachtwagens produceren, vormt het grootste probleem. Dat ziet eruit als roet en ligt vaak in dikke lagen op de kozijnen van de woningen langs de snelweg. Het inademen ervan heeft hetzelfde effect op de longen als het roken van een flink aantal sigaretten per dag.

De risicoplekken bevinden zich niet alleen in de Randstad. Het RIVM heeft honderden ‘hotspots’ gelokaliseerd in dichtbevolkte gebieden verspreid over heel Nederland. Zulke plekken waar mensen teveel schadelijke stoffen inademen, zijn bijvoorbeeld ook te vinden in rustige provincies als Friesland en Zeeland.

Reageer op dit artikel