nieuws

Werken aan eeuwenoude bouwsporen

bouwbreed

utrecht ­ In het monumentale hart van Utrecht aan de Nieuwe Gracht restaureert Bouwbedrijf Van den Engel uit Maarssen de ruïne van het middeleeuwse woonhuis van de burggraaf van Montfoort. Bij een ruïne valt meer te bedenken dan bij de bouwkundige restanten van een kasteel, zo blijkt.

Of een van de burggraven van Montfoort daadwerkelijk in het huis heeft gewoond is niet bekend, vast staat dat het huis eigendom was van een van hen. Bovendien is zeker dat de burggraaf in een huis direct naast de ruïne heeft gewoond.

De originele woontoren die nu deel uitmaakt van het vergrote achterhuis had een oppervlakte van 4 bij 5,5 meter en dateert van rond 1350. In de loop der eeuwen hebben nieuwe eigenaren bouwkundige wijzigingen doorgevoerd waarvan de bouwsporen nog zichtbaar zijn, zoals dichtgemetselde gevelopeningen, houten lateien die bij de restauratie naar boven kwamen en een vergroting van het bouwvolume.

Bijzonder detail is de aanpassing van de originele trapgevel. De woontoren is oorspronkelijk gebouwd met een kap in de richting van de Nieuwe Gracht die ten tijde van de bouw van de toren nog niet was gegraven. De topgevel werd voorzien van een trapgevel haaks op de huidige gracht. Nieuwe eigenaren vergrootten de kap door de trappetjes van de topgevel met vlechtwerk uit te vullen tot een tuitgevel. Na het graven van de gracht draaiden de eigenaren de positie van het woonhuis door de topgevel in lijn met de gracht te brengen. De oude topgevel werd onderdeel van een van de zijgevels.

Glas

Reageer op dit artikel