nieuws

Weinig renovaties in Zweedse huursector

bouwbreed Premium

stockholm ­ Met de onderhoudsbedrijvigheid in de Zweedse huurwoningensector is het droevig gesteld. Die boodschap heeft de rijksdienst volkshuisvesting overgebracht aan woningbouwminister Lars Erik Lovden in een rapport waarom hij zelf ruim een jaar geleden heeft gevraagd.

Volgens de rapporteurs moeten de corporaties het renovatietempo verdrievoudigen als ze problemen in de sfeer van ghettovorming en sociale ongelijkheid willen voorkomen.

Tot circa 2020/2025 zijn tussen de 500.000 en 1,3 miljoen flatwoningen aan relatief ingrijpende vernieuwing toe, dat wil zeggen renovatie van gevels, ramen, balkons, afvoerbuizen en elektrische installatie. Bij het huidige tempo worden maar 20.000 flats per jaar onderworpen aan groot onderhoud, maar dat zouden er 65.000 moeten zijn, aldus de rijksdienst.

Oorzaak van de geringe onderhoudsbedrijvigheid is primair gebrek aan geld door leegstand in economisch zwakke regio’s en de veroudering van de woningen die tijdens de ‘boom’ in de jaren ’60 en ’70 zijn gerealiseerd.

Reageer op dit artikel