nieuws

Weer begonnen!

bouwbreed

Weer begonnen!

De billboards langs straten en wegen weten het ons te vertellen: de scholen zijn weer begonnen. In Noord­Nederland zijn de bouwvakkers ook weer begonnen. De zomervakantie is weer voorbij en deze keer gelukkig een vakantie met veel zon. En dat de bouwvakkers weer begonnen zijn, kon ik begin deze week merken. Voor velen is er dit jaar nog veel te doen, niet in het minst voor de politici.

Dinsdagochtend om 06.45 uur zette een groep bouwvakkers met drie vrachtwagens de hele Amsterdamse Brouwersgracht op stelten. Door het lawaai dat deze ‘heren’ produceerden was iedereen meteen en veel te vroeg wakker. Toen ik wakker schrok dacht ik: o ja, de bouwvak is voorbij. Ik vind dat niet handig van de bouwwereld, die toch al zo’n zwak imago heeft. De bouwbranche is een belangrijke in onze economie, maar ten aanzien van onnodige overlast geen populaire. Vaker schrijf ik over de kwaliteit­prijsverhouding in de bouwwereld, die wel wat beter mag. Maar ook de imagoverbetering van de branche kan wel een zetje gebruiken. Hierbij denk ik niet aan een geoliede pr­campagne. Nee, de rotzooi ontstaat op de vloer, daar moet verbetering in komen.

Nu over een andere niet zo populaire branche: de politiek. De dames en heren politici komen nu één voor één terug van vakantie (zomerreces) en verdringen elkaar weer voor camera’s en microfoons om hun ingestudeerde teksten voor te dragen. Daarbij van bijzaken hoofdzaken makend, zonder de hoofdzaken werkelijk aan te pakken.

Eén Tweede­Kamerlid is volgens mij niet met vakantie geweest en wel de PvdA’er Samson. Hij stelde de onaanvaardbare en onnodige geluidsoverlast van de luchthaven Schiphol aan de kaak. Voor een echte liberaal als ik ben, was het weer eens een verrassing een socialist aan mijn zijde te vinden. Want al jaren begrijp ik niets van Schiphol. Schiphol mag uitbreiden en meer vluchten verwerken, daardoor ontstaat er minder geluidsoverlast in de regio. Dit verklaarde de regering en het volk geloofde dat. Onbegrijpelijk! We tuinen er elke keer weer in, zonder dat we de misleidende politici (kunnen) afstraffen.

Meneer Samson heeft mijn steun in zijn strijd tegen onnodige geluidsoverlast van vliegtuigen. Want wat is een vliegtuig anders dan elk ander voertuig of ander bedrijf, dat zich moet houden aan geluidsnormen en normen van luchtvervuiling? Schiphol moet zich aan dezelfde regels houden als wij, en als ze een rekenfout maken in de berekening van de geluidsoverlast, moeten ze hun te veel naar zich toegerekende activiteiten terugdraaien. Zoals wij dat ook zouden moeten doen.

Ja, en wat gaat de woningmarkt doen? Komen de projectontwikkelaars eindelijk af van hun onverkochte nieuwbouwwoningen? Stijgen de koopprijzen van woningen of gaan die juist dalen? Wat gaat de hypotheekrente doen? De verkoop van bestaande woningen loopt weliswaar geen storm, maar er worden toch nog heel wat woningen verkocht in dit marktsegment. Dit heeft tot gevolg dat de gerealiseerde koopprijzen zich nu goed handhaven. Dit met uitzondering van de koopwoningen waarvoor vier tot vijf jaar geleden veel te veel werd betaald, die transactieprijzen zijn inmiddels gecorrigeerd. De rush op de kapitaalmarkt die de lange rente één procentpunt omhoog joeg, is alweer gaan liggen. Dus ik zie de hypotheekrente nog niet snel en veel stijgen. Ik ben ook niet bang voor een hypotheekrente die één of twee procentpunten stijgt en meer zit er volgens mij binnen enkele jaren niet in. De situatie nu is zeer comfortabel: de hypotheekrente was sinds 1956 niet zo laag.

Ja, dan de nieuwbouwers. Die zitten met de problemen dat de prijzen die zij vragen nog steeds hoger zijn dan de prijzen van bestaande woningen. Zij zijn immers niet gewend om op een dalende markt te reageren. In 1980­1981 was de koopmarkt ook slecht en toen reageerden de nieuwbouwers niet, ze raakten slechts in paniek. Van die periode hebben ze weinig geleerd. Ik vind nog steeds dat bij een overaanbod aan nieuwbouwwoningen men de productie moet stilleggen of de verkoopprijzen moet verlagen. Een ander marktmechanisme is er niet. Dus maak een begin.

Reageer op dit artikel