nieuws

Uneto­VNI vraagt duidelijkheid aan kartelpolitie

bouwbreed

zoetermeer ­ Uneto­VNI wil van kartelwaakhond NMa duidelijkheid over wat energiebedrijven nu wel en niet mogen. Aanleiding is het gebruik van klantengegevens van netwerkbedrijven Nuon en Essent door hun dochters Eneco, Essent en NRE.

De installatiebrancheorganisatie ziet in het handelen van de dochterondernemingen van Nuon en Essent hetzelfde patroon van oneerlijke concurrentie waar haar leden last van hebben. Eneco, Essent en NRE hebben met behulp van klantgegevens van hun netwerkmoeders klanten van het recentelijk gefailleerde Energy XS kunnen benaderen over contracten voor levering van energie.

Volgens Uneto­VNI lijkt dit als twee druppels water op de manier waarop energiebedrijven gebruikmaken van klantgegevens voor het doen van aanbiedingen aan klanten. Zo stuurt bijvoorbeeld Nuon zijn klanten bij de nota’s folders mee waarin HR­ketels worden aangeboden. Concurrerende aanbieders en installateurs krijgen die gelegenheid niet en staan daardoor in de markt op achterstand.

Een ander voorbeeld is weer Nuon dat als nutsbedrijf informatie geeft over ontaarding van waterleidingnet, waarbij het bedrijf tegelijkertijd verwijst naar de eigen dochter die aardingsproducten aanbiedt.

Uneto­VNI verdenkt de netwerkbeheerders ervan nog steeds ‘publiek’ geld te gebruiken voor reclame voor de marktactiviteiten van de energiebedrijven. De NMa moet het nu maar eens zeggen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels