nieuws

Tweede kwartaal verrast Degussa onaangenaam

bouwbreed Premium

düsseldorf ­ Degussa heeft zich laten verrassen door de in het tweede kwartaal sterk verslechterde marktomstandigheden. Dat stelt bestuursvoorzitter U. Felcht van de Düsseldorfer specialist in fijnchemie.

“Onze zaken zijn toenemend belast door de sterke euro. Enerzijds vanwege de gewijzigde concurrentieverhoudingen maar ook door de omrekeningseffecten. Bovendien zijn belangrijke grondstoffen als olie, propyleen en ethyleen duidelijk duurder geworden”.

Nadat bij de resultaten van de kernactiviteiten zich in de eerste drie maanden van het jaar nog 8 procent groei aftekende, moest Degussa in het tweede kwartaal een afname met 19 procent incasseren. Voor belastingen werd 229 miljoen euro bijgeschreven. De omzet daalde in het tweede kwart met 6 procent tot 2,7 miljard euro. In het segment bouwchemie nam de bedrijvigheid na het zwakke eerste kwartaal duidelijk weer toe. De zwakke bouwconjunctuur in met name Duitsland en de Verenigde Staten drukte echter de resultaten. Ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2002 daalde de omzet met 9 procent tot 449 miljoen euro. In de sector fijn­ en industriechemie lag de omzet het tweede kwartaal met 729 miljoen euro 4 procent onder het niveau van vorig jaar. De omzet bij de coatings en vulsystemen slonk met 5 procent tot 523 miljoen euro. Bij Degussa maakt de bouwchemie 15 procent van de omzet uit. De fijn­ en industriechemie nemen 28 procent voor hun rekening. Andere belangrijke segmenten zijn coatings en vulstoffen (20 procent) en speciale polymeren (12 procent).

Ten aanzien van de investeringen voert Degussa een sterk terughoudend beleid. Van de 950 miljoen euro die voor 2003 waren uitgetrokken is slechts 90 procent vrijgegeven. In vrijwel alle sectoren liggen de investeringen op een lager niveau dan de afschrijvingen.

Reageer op dit artikel