nieuws

Staatssecretaris pakt strijdige regels aan

bouwbreed

den haag ­ Staatssecretaris Van Gennip (economische zaken) gaat tegenstrijdige regels aanpakken. Deze belofte doet zij naar aanleiding van de bijna 400 klachten die inmiddels door ondernemers zijn aangedragen bij het meldpunt www.strijdigeregels.nl. Arbo­ en bouwregels scoren daarbij hoog.

Tegenstrijdige, onlogische of onuitvoerbare regels, het is een fenomeen waarmee ondernemers in vooral het midden­ en kleinbedrijf dagelijks worden geconfronteerd. Een voorbeeld ervan is dat shovels bij het achteruitrijden een geluidsignaal moeten laten horen. Volgens de arbo­regels moet dat zo hard zijn dat mensen die achter de shovel lopen het ook goed kunnen horen. Volgens de milieuregels echter moet het signaal zachter.

Een ander aardig voorbeeld is dat volgens de Warenwet een bakker die toevallig in een monumentaal pand zit, zonwering voor de etalage moet hebben. Volgens de Monumentenwet moet een gemeente dat echter afwijzen.

Bij de meldingen die tot nu zijn binnengekomen komen de meeste uit de horeca. Maar ook de installatiebranche en de metaalindustrie blijken er veel last van te hebben. Curieus genoeg zijn er gemeente­ambtenaren die oog hebben voor tegenstrijdigheden in de regelgeving.

Poortwachter

Reageer op dit artikel