nieuws

Snel duidelijkheid controle installaties

bouwbreed Premium

Snel duidelijkheid controle installaties

den haag ­ Het ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwachten binnen enkele weken duidelijkheid te hebben over wie verantwoordelijk is voor de controle op gas­ en elektriciteitsinstallaties.

VROM en VNG hebben dit gisteren bekendgemaakt. VNG heeft wel als voorwaarde in de discussie met VROM gesteld dat de druk op de overheden niet mag worden vergroot. Beide partijen zijn het erover eens dat de huiseigenaar in eerste instantie verantwoordelijk is voor zijn eigen gas­ en elektriciteitsinstallatie en dat de veiligheid van de burger dient te worden gewaarborgd. Hoe echter die borging in de praktijk wordt vormgegeven, moet dus binnen enkele weken duidelijk worden. Bij deze uitwerking worden ook de energiebedrijven betrokken.

De discussie over de controle en het toezicht op gasinstallaties is de afgelopen maanden flink opgelaaid door gasexplosies in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Volgens de Woningwet zijn de gemeenten verantwoordelijk, maar zij kunnen vanwege gebrek aan capaciteit en deskundigheid die taak nauwelijks uitvoeren.

SP­kamerlid J. de Wit pleit voor het inschakelen op korte termijn van gaslekteams, in eerste instantie voor de oude stadswijken. Energiebedrijven zouden deze teams moeten bemannen.

Reageer op dit artikel