nieuws

Rotterdam wil moderne moskee

bouwbreed

ROTTERDAM ­ De nieuwbouw van de Marokkaanse Essalam moskee in Rotterdam­Zuid is uitgesteld. Het college van B en W wil dat het ontwerp van het immense gebouw wordt aangepast.

Met onder meer minaretten van 50 meter en een 25 meter hoge koepel zou de moskee er in de ogen van het stadsbestuur te Arabisch komen uit te zien.

Het college wil dat de grootste moskee van Europa een ‘toonbeeld van integratie’ wordt. Het gebedshuis moet een moderne uitstraling krijgen.

Wethouder Pastors (fysieke infrastructuur) heeft met de voorzitter van de stichting Moskee Essalam afgesproken dat de Marokkanen daar in de bouwstijl rekening mee houden. Pastors vindt dat het moskeebestuur een ‘groot gebaar’ heeft gemaakt. “Ik ben blij dat ze respect tonen voor de veranderde opvattingen in de maatschappij ten aanzien van integratie van mensen met een traditionele moslimcultuur, en bereid zijn mee te werken aan een minder traditioneel ontwerp”, zo zei hij vrijdag.

Door de afspraak is de ondertekening van het grondruilcontract uitgesteld. Het is de bedoeling dat de grond waarop de oude moskee staat weer in handen komt van Rotterdam, en het stichtingsbestuur eigenaar wordt van de grond op de nieuwe locatie. De financier van de moskee, een sjeik uit de Verenigde Arabische Emiraten, zou de overeenkomst aanvankelijk voor 31 augustus moeten tekenen. De gemeente maande hem begin juli tot spoed omdat hij zijn krabbel nog niet had gezet. Nu zullen beide partijen op 21 oktober de nieuwe voorstellen bekijken. (anp)

Reageer op dit artikel